Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Villa van de Wannseeconferentie

Op 20 januari 1942 werd in een statige villa aan de Wannsee in Berlijn een vergadering gehouden door hoge nazi-ambtenaren en SS-officieren om te discussiëren over een oplossing voor het "Joodse probleem". De uitkomst zou leiden tot de deportatie van miljoenen mensen van het westen naar het oosten alwaar ze werden vermoord.

Vandaag de dag is er in de villa een permanente tentoonstelling over de omstandigheden die hebben geleid tot de Wannsee conferentie, de conferentie zelf en de consequenties daarvan.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Mike Boon
  • Foto's: Martijn den Bakker

Gerelateerde boeken

52.432948, 13.165671

Holocaust was 'afschrikwekkende vanzelfsprekendheid' op Wannseeconferentie

7apr

Holocaust was 'afschrikwekkende vanzelfsprekendheid' op Wannseeconferentie

Alles was keurig geregeld. Vergadertafels met plek voor vijftien functionarissen en een stenograaf, netjes voorzien van naamkaartjes, een watertje en een potlood om aantekeningen te kunnen maken over dat ene agendapunt: de eindoplossing van het Europese Jodenvraagstuk. Met lunch na afloop.

Lees meer

Na de Holocaustbijeenkomst in deze villa gold: Befehl ist Befehl

jan2017

Na de Holocaustbijeenkomst in deze villa gold: Befehl ist Befehl

De NOS doet verslag van de Nationale Holocaust Herdenking, met speciale aandacht voor de Wannsee-conferentie, waar 75 jaar geleden de aanpak van de moord op de Joden werd besproken.

Lees meer

Lees meer (15)