TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Widerstandsnest 128 Flensburg - 501 Gruppenunterstand

Dit Widerstandsnest (zelfstandig infanteriesteunpunt) was onderdeel van de Duitse Atlantikwall.

De Duitsers realiseerden zich snel het belang van de overheersende hoogten van de Mont de Sombre. In 1941 werd Widerstandsnest 21 hier, in eerste instantie voor artillerie observatie doeleinden, gevestigd. De Vf observatie bunker op het noordoostelijke deel van het plateau zou in permanent contact met de R120 artillerie observatiebunker in het zuidwesten staan (Widerstandsnest 129 "Kiel").

In 1943 werd de versterkte positie in feite Stützpunkt 131-133 "Kiel" genoemd en bestond uit het noordoostelijke en het zuidwestelijke deel van het plateau. Het was ook in 1943 dat de versterkte positie zijn belangrijke commandofunctie aannam, door een bataljonshoofdkwartier te worden. De versterkte positie stond onder bevel van Feldwebel Hackenberg.

In 1944 werd de eerste Widerstandsnest 128 "Flensburg", terwijl de tweede Widerstandsnest 129 "Kiel" werd. "Flensburg" verloor zijn belangrijke commandofunctie, nu aangenomen door Widerstandsnest 147 "Honnef" verder naar het zuiden, dat was gedegradeerd om als commandopost voor een compagnie van de 182. Reservedivision. Echter is de commandofunctie nog steeds duidelijk door de aanwezigheid van een commando R501, een R658 waterbunker en een communicatiebunker.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)