TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duits Hoofdkwartier 1940 (Wolfsschlucht 1)

In het Frans beter bekend als "Grand quartier general allemand 1940".

In het uiterste Zuiden van BelgiŽ, tussen Couvin en het Franse Rocroi ligt een kleine bunker genaamd "Abri díHitler", met 2 houten barakken. Het is een groot terrein in een bosrijke omgeving.

Het terrein ligt bij een kerkje en een kroegje. In het dorpje lijkt de tijd te zijn stilgestaan. De koffie smaakte heerlijk, maar de sfeer was als in de oorlog. De kerk is een verhaal apart. In 1940 is op last van Hitler de kerkklok eruit gehaald en in de kerktoren is een watertank geplaatst voor de manschappen. Er worden hier nog regelmatig herdenkingsdiensten gehouden. Toen wij er in juni 2000 waren, kwamen er nog veel oudgedienden voor een dienst.

In de barakken zijn 2 permanente tentoonstellingen:
In een bijzonder realistisch kader wordt enerzijds een beeld geschetst van het leven op het Duitse grote hoofdkwartier tijdens de Franse campagne juni 1940. Anderzijds van de plaatselijke verzetsbeweging tijdens de bezetting.

Er worden videomontages getoond in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Het is zo ingericht dat als je eerst in de 2 barakken bent geweest en zo dus het verhaal hebt gehoord en gezien. Dan wordt je naar buiten geleid naar de bunker. Deze bunker is zo klein dat er maar 2 ŗ 3 personen in kunnen. Er staat ook bij dat deze bunker alleen voor Hitler bestemd was. Vandaar is een wandelroute uitgestippeld, die je naar een uit stenen gemetselde omŤga leid.
Op deze plek heeft Hitler gestaan als hij zijn commandanten toesprak. Voor die vorm is heel bewust gekozen, omdat dan de commandanten in een halve cirkel om Hitler stonden. Verder gaat de wandeling langs een stroompje, waar een soort rek in staat om je aan vast te houden. Hier liep Hitler in als hij last van zijn voeten had. Aan dit stroompje werd geneeskrachtige werking toegekend. Een eind verder is nog een schuilkelder. In deze schuilkelder, van stenen en zandzakken, hebben eerst dus de manschappen van Hitler gezeten. Nadat Hitler hier weg was, is deze schuilkelder in gebruik genomen door de verzetsbeweging. Die daar onderduikers verstopte. Onder andere waren hier Britse piloten, die neergeschoten waren en door de verzetsbeweging weer over de grens werden gesmokkeld. Ook werden hier gewonden verzorgd.

De route die je loopt wordt op diverse plekken, zoals boven vermeld, een verhaal verteld via een geluidsinstallatie. Ook hiervoor geldt dat je bij het begin van de wandeling aan kunt geven in welke taal.

Wij vonden het een heel bijzondere plaats, alleen vind je dit nergens terug in de boeken. De plek is een beetje moeilijk te vinden, maar met een goede kaart en uitleg kom je een heel eind. En het is zeker een bezoekje waard!

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ron & Agnes van Os
  • Foto's: Dirk Vanfraechem (1), Bert Jans (2, 3, 4)

Gerelateerde boeken

WW2 Nation bezoekt Hitlers hoofdkwartier uit 1940

dec2019

WW2 Nation bezoekt Hitlers hoofdkwartier uit 1940

Na lange tijd geen nieuwe video's geplaatst te hebben, is WW2 Nation begonnen met een nieuwe reeks videoreportages op hun YouTube-kanaal. In deze serie bezoeken de Britse teamleden de locaties van Hitlers invasie in BelgiŽ en Frankrijk in 1940. Hieronder de derde aflevering over de Wolfsschlucht.

Lees meer

Lees meer (1)