TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Historisch-Technisches Informationszentrum Peenemünde

Peenemunde is een klein dorp op het eiland Usedom. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vond hier onderzoek plaats naar rakettechnologie. Veel gebouwen en ruïnes in de omgeving van het museum getuigen hier nog van.

Peenemunde is de geboorteplaats van de V2-raket. Deze laatste werd op Peenemünde getest, het was het eerst gebruikte ballistische wapen dat naar zijn doelwit geleid kon worden. In 1936 was het ontwerp voor de raket klaar, en begon men onderzoek en experimenten te verrichten in Peenemünde. In 1942 vond de eerste lancering plaats van de V-2, en gaf Hitler de toestemming voor de massaproductie ervan. Een zware luchtaanval door de Royal Air Force in de nacht van 18 augustus 1943 zorgde ervoor dat de werkzaamheden in Peenemünde abrupt ten einde kwamen.

De toegang tot de bosrijke omgeving van Peenemunde is grotendeels verboden omdat het een natuurreservaat is.

Het museum bevindt zich in de voormalige energiecentrale van het complex en bevat een tentoonstelling over het onderzoek en de productie van de V2-raket.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Bart Verdouw & Mike Boon
  • Foto's: Wim Hilderson (1, 2, 3), Astrid van Kessel (4, 5, 6, 7, 8)

Gerelateerde boeken

54.138051, 13.767956