TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Concentratiekamp Majdanek

Beeldhouwer Wiktor Tolkin en ingenieur Janusz Dembek tekenden voor het ontwerp van the monument of "Struggle and Martyrdom" ofwel monument van "Strijd en Martelaarschap".
Ter nagedachtenis aan de vele tienduizenden slachtoffers van vernietigingskamp Majdanek werd dit immense monument opgericht in 1969.

In zes votiefkaarsen zijn de data van de onderwerping van Lublin door de Nazi's (1933-1944) uitgewerkt, vóór het gedenkteken is een diepte aangebracht als symbool voor de afgrond van Majdanek en als hoofdcomponent werd gekozen voor de verwijzing naar de hellepoort gebaseerd op de Goddelijke Komedie van Dante.

Silhouetten van gevangenen worden  weergegeven op de buitenmuur aan de zijde van "Road of Homage", dit pad leidde oorspronkelijk naar het crematorium en verbindt nu dit monument met het mausoleum welke gebouwd werd in 1947 door inwoners van Lublin om een immense berg as- en botresten van slachtoffers in te bewaren.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz & Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries

Gerelateerde boeken