TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Executiemonument Majdanek

Aan de rand van een groot glooiend grasgebied herinnert deze eenvoudige plaquette aan de 18.400 Joden, zowel gevangenen van Majdanek alsook dwangarbeiders uit werkkampen in het district Lublin, die op deze plaats in slechts ťťn etmaal standrechtelijk geliquideerd zijn.

Direct achter het gedenkteken strekt het executieterrein zich uit en zijn de voormalige massagraven waar de Joden eerst in werden gegooid, als grote, diepe sleuven nog duidelijk zichtbaar.

Enkele dagen na de verschrikkelijke gebeurtenis werd een Sonderncommando belast met het opgraven en verbranden van deze lichamen, maar ook de stoffelijke resten van overige slachtoffers van Aktion Erntefest die elders in de omgeving vermoord waren.
Hun asresten werden vermengd met aarde en afval, daarvan is er tot op de dag van vandaag 1.300 m≥ nog steeds opgeslagen in een immense, open koepel direct naast de locatie van het gedenkteken.
Achtergrond: In een poging voorgoed een einde te maken aan het "Jodenvraagstuk" had rijksmaarschalk Heinrich Himmler in alle stilte Aktion Erntefest (Operatie Oogstfeest) uitgewerkt met als oogst de complete uitroeiing van alle Joden in het General Government waaronder de stad Lublin valt en de regio Bialystok.
Op 3 november 1943 bij aanvang van de dag, startte wat de grootste moordpartij uit de Tweede Wereldoorlog zou blijken te zijn, reeds twee dagen later werd Lublin officieel "Judenrein" verklaard, op diverse locaties rond Lublin vonden ongeveer 42.000 Joden de dood waaronder honderden Nederlanders.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Herma de Vries
  • Foto's: Herma de Vries
Duitsland wil 96-jarige voormalig SS'er berechten voor hulp bij moord

okt2017

Duitsland wil 96-jarige voormalig SS'er berechten voor hulp bij moord

Justitie in Duitsland wil een 96-jarige voormalige kampbewaker van de SS laten berechten. De man is aangeklaagd in zijn woonplaats Frankfurt wegens hulp bij moord, liet justitie vrijdag weten. De rechtbank moet beslissen of het tot een zaak komt.

Lees meer

Dieven stelen acht schoenen uit oud-concentratiekamp Majdanek

nov2014

Dieven stelen acht schoenen uit oud-concentratiekamp Majdanek

Uit het museum op het terrein van het voormalige concentratiekamp Majdanek in Polen hebben onbekenden acht schoenen gestolen die toebehoorden aan toenmalige gevangenen. Volgens het museum gaat het om zes schoenen voor volwassenen en twee kinderschoenen die waarschijnlijk door bezoekers uit een vitrine zijn gegrist.

Lees meer

Lees meer (1)