TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Mittelbau-Dora

Concentratiekamp Mittelbau-Dora (ook wel Dora-Mittelbau of Dora-Nordhausen) werd in de zomer van 1943 gebouwd. Gevangenen werkten hier onder onmenselijke omstandigheden aan de aanleg van tunnels voor de ondergrondse fabricage van V-2-raketten. Het kamp werd op 1 april 1945 ontruimd. Bij de bevrijding door Amerikaanse troepen werden nog slechts enkele gevangenen aangetroffen. Van de +/- 60.000 gevangenen kwamen er +/- 20.000 om. Tegenwoordig is een museum en gedenkplaats op deze locatie te vinden.

De Appelplaats is in het midden van het gevangenenkamp van Concentratiekamp Mittelbau-Dora. Elke dag voor en na het werk van de gevangenen moesten de gevangenen hier soms uren staan ongeacht het weer of de temperatuur. De gevangenen werden dan geteld.

Op de Appelplaats werden ook straffen uitgedeeld aan de gevangenen.

De SS-bunker bevond zich naast de kampgevangenis van concentratiekamp Mittelbau-Dora. De bunker werd onder andere als gevangenis gebruikt. Bij de bunker is het restant van een locomotief zoals deze gebruikt is door gevangenen van concentratiekamp Mittelbau-Dora bij de uitvoering van graafwerkzaamheden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kevin Prenger
  • Foto's: Coen Prenger

Gerelateerde boeken