Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Oorlogsmonument Katlijk

Het oorlogsmonument in Katlijk is opgericht ter nagedachtenis aan drie inwoners van het dorp die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Jelle Boersma, Renť Bol en Sjoerd Stoker.

Jelle Boersma was tijdens de bezetting actief in het verzet. Hij werd naar aanleiding van het droppen van wapens boven het Katlijker Schar opgepakt en aan het einde van de oorlog met negen anderen als represaille bij Doniaga gefusilleerd. Boersma was toen 35 jaar oud. Hij werd begraven in Nieuwehorne.

Sjoerd Stoker en Renť Bol hadden in september 1944 gehoor gegeven aan de oproep van de Nederlandse regering in ballingschap om mee te doen aan de spoorwegstaking. Op deze wijze werd geprobeerd het transport van oorlogstuig door de bezetter via het spoor te bemoeilijken. De beide jongemannen, afkomstig uit Rotterdam en Wijhe/Olst, zaten ondergedoken aan de Kerkelaan in Katlijk. Ze werden echter verraden en door de bezetter opgepakt. Toen vervolgens door het verzet het spoor tussen Heerenveen en Leeuwarden werd gesaboteerd, zijn Stoker en Bol in een vergeldingsactie door de bezetter op 20 november 1944 op de spoorlijn bij Heerenveen gefusilleerd. Zij waren toen respectievelijk 23 en 24 jaar oud. Ze liggen begraven bij het kerkje in Katlijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)