TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Rijksstraatweg 61

STOLPERSTEIN / STRUIKELSTEEN

Op 12 april 2010 is hier in Haren één Stolperstein gelegd voor:

* Clara van Coevorden, geboren 1930, gedeporteerd 1943 uit Westerbork, vermoord 1943 in Sobibor.

Clara van Coevorden werd blind geboren in Groningen om Schoontje van Coevorden-van der Veen, een huisvrouw, en Joël van Coevorden, een ober. Toen ze 5 jaar oud was, verhuisde ze naar Haren's Annexe van het Institute for Education of the Blind. Daarna verhuisde ze in 1941, op 11-jarige leeftijd, terug naar het huis van haar ouders in Groningen, maar keerde zes weken later terug naar het Achterhuis in Haren. In 1942 werden tijdens de razzia van 28 november bijna alle joden in Haren afgevoerd naar Westerbork, maar Clara werd overgeslagen – net als andere invaliden en zieken.

Haar vader Joël werd op 28 februari 1943 in Midden-Europa vermoord.

Over de moeder van Clara zijn er tegenstrijdige verhalen over met wie Clara is gedeporteerd. Clara werd op 9 april 1943 voor het eerst naar het doorgangskamp Westerbork gebracht. Een verhaal is dat ze met haar moeder naar Westerbork werd gebracht en vervolgens met haar naar Sobibor werd gedeporteerd, waarbij beiden op dezelfde dag werden vermoord. Een ander verhaal is dat Clara naar Westerbork en Sobibor werd vergezeld door een vrouw uit Haren, Bella Barentz-de Jong, die op dezelfde dag ook werd vermoord. Beide verslagen zijn het erover eens dat Clara bij aankomst in Sobibor op 16 april 1943 in de gaskamers is vermoord. Ze was 12 jaar oud.

Er werd geen stolpersteine gezien voor Clara's ouders. Stolpersteine voor Bella Barentz-de Jong en haar man staan op Oosterweg 46 in Haren.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)