TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Koning Willem III-kazerne

De kazerne werd in april 1939 gebruik genomen door het 1e Regiment Huzaren Motorrijders en het 2e Regiment Wielrijders van de Koninklijke Landmacht.

Tijdens de Duitse bezetting was de kazerne een van de beruchtste gevangenissen van Nederland. Een poging van het verzet om op 28 november 1944 gevangenen te bevrijden mislukte.

Een deel van de kazerne werd ook gebruikt voor de internering van ruim 1750 gewonde geallieerde krijgsgevangenen na de mislukte luchtlandingen bij Arnhem. Dit deel stond bekend als de " Airborne Military Hospital Apeldoorn". Op het gebouw is een plaquette aangebracht.

De kazerne werd in april 1945 door de Canadezen bevrijd, waarop het complex in gebruik werd genomen als interneringskamp voor collaborateurs en Duitsers.

Schuilkelders
De Duitsers bouwden in totaal 18 schuilkelders op het terrein. De meeste zijn inmiddels dichtgetimmerd. Een paar zijn in gebruik door vleermuizen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken