TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Invalidenfriedhof (Invaliden Begraafplaats)

Het Invalidenfriedhof is één van de oudste begraafplaatsen van Berlijn.

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog is deze begraafplaats gebruikt als laatste rustplaats voor Duitse officieren die tijdens deze oorlog zijn gesneuveld. Ook liggen hier veel WO1 veteranen.

Tijdens de Nazi-tijd werd de begraafplaats gebruikt als laatste rustplaats voor een aantal bekende Duitsers: veldmaarschalk Walter von Reichenau, luchtmachtcommandant Werner von Fritsch, aas Werner Mölders, luftwaffecommandant Ernst Udet, minister van bewapening Fritz Todt, Rainhard Heydrich en generaal Rudolf Schmundt die omkwam bij de bomaanslag op Hitler, op 20 juli 1944.

Op de begraafplaats is ook een massagraf van inwoners die omkwamen bij bombardementen, maar deze is niet herkenbaar.

Na de Tweede Wereldoorlog moesten nazi-monumenten van de begraafplaats verwijderd worden. De doden werden echter niet verplaatst. In 1960 werd een deel van de begraafplaats gesloopt voor de bouw van de Berlijnse Muur, en de begraafplaats verpauperde verder.

Na de Duitse éénwording in 1990 werd de begraafplaats een monument en werd deze gerestaureerd. Er is nu ook een monument voor de mensen die omkwamen toen ze op deze plaats over de Muur wilden vluchten.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Kaj Metz
  • Foto's: STIWOT (1, 5), Willem Visser (2, 3, 4)

Gerelateerde boeken

Hitlers moordenaars
Hitler - Hoogmoed 1889-1936
Heydrich
Encyclopedie van de Holocaust
Discipelen van de duivel
Hitler - Vergelding 1936-1945
Lees meer (7)