Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Invalidenfriedhof (Invaliden Begraafplaats)

Het Invalidenfriedhof is één van de oudste begraafplaatsen van Berlijn.

De Pruisische Generaal Gerhard Johann David Waitz von Scharnhorst (12 november 1755 – 28 juni 1813), bekend van zijn militaire theoriën, zijn hervormingen van het Pruisische Leger en zijn leiderschap tijdens de Napoleontische Oorlogen. Hij overleed aan verwondingen opgelopen in de Slag bij Lützen, op 2 mei 1813, en is hier begraven.

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog is deze begraafplaats gebruikt als laatste rustplaats voor Duitse officieren die tijdens deze oorlog zijn gesneuveld. Ook liggen hier veel WO1 veteranen.

Tijdens de Nazi-tijd werd de begraafplaats gebruikt als laatste rustplaats voor een aantal bekende Duitsers: veldmaarschalk Walter von Reichenau, luchtmachtcommandant Werner von Fritsch, aas Werner Mölders, luftwaffecommandant Ernst Udet, minister van bewapening Fritz Todt, Rainhard Heydrich en generaal Rudolf Schmundt die omkwam bij de bomaanslag op Hitler, op 20 juli 1944.

Op de begraafplaats is ook een massagraf van inwoners die omkwamen bij bombardementen, maar deze is niet herkenbaar.

Na de Tweede Wereldoorlog moesten nazi-monumenten van de begraafplaats verwijderd worden. De doden werden echter niet verplaatst. In 1960 werd een deel van de begraafplaats gesloopt voor de bouw van de Berlijnse Muur, en de begraafplaats verpauperde verder.

Na de Duitse éénwording in 1990 werd de begraafplaats een monument en werd deze gerestaureerd. Er is nu ook een monument voor de mensen die omkwamen toen ze op deze plaats over de Muur wilden vluchten.

Op de Invalidenfriedhof dragen veel grafmonumenten nog sporen van de strijd om Berlijn in 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries & Kaj Metz
  • Foto's: Willem Visser (1, 2, 3), Kaj Metz (4, 5)

Gerelateerde boeken

52.531714, 13.371338

Lees meer (7)