TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsmonument Loon op Zand

Dit monument staat in de bossen tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel.

Tekst op het monument:
Dit gedenkteken houdt de herinnering levend aan de gevallenen in de gemeente Loon op Zand die het leven lieten door het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog tussen de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en hun capitulatie op 5 mei 1945.
Al bij het Duitse bombardement op de Horst op 10 mei 1940 sneuvelden 8 in Kaatsheuvel verblijvende Nederlandse militairen. In de bezettingsjaren vielen slachtoffers onder de inwoners door oorlogshandelingen als bombardementen bij dwangarbeid in Duitsland, deportatie, verblijf in concentratiekampen en fusillades. Vooral de artilleriebeschietingen door de geallieerde troepen op 28 en 29 oktober 1944 kostten veel inwoners het leven. De beschietingen gingen vooraf aan de feitelijke bevrijding door de Schotse infanteristen van de 51e Highland Division. Nog ná de bevrijding hebben 2 neergestorte V-1’s tientallen slachtoffers gemaakt. In totaal vielen in De Moer 3 doden, in Loon op Zand 18 doden en in Kaatsheuvel 79 doden, waaronder ook 25 bejaarde Zeeuwse evacués die ondergebracht waren in het Missiehuis St. Antonius.

Deze stille plek in het bos vormt een ideale plaats voor herdenking en bezinning. Toch was ook op deze plaats de oorlog concreet aanwezig. Dit monument staat in het midden van een 10 hectare groot bosgebied, door de bezetter ingericht als Munitions Ausgabestelle (MAST) met kazernes, magazijnen, bunkers en uitgegraven parkeerplaatsen. Er lag een immense hoeveelheid ammunitie opgeslagen. Bij de nadering van de geallieerde troepen werd het oorlogstuig gedeeltelijk afgevoerd maar het overgrote deel werd in een dagenlange reeks ontploffingen vernietigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)