TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolperstein Oudestraat 133

Deze kleine, messing gedenkplaat (Stolperstein of struikelsteen) herdenkt een verzetsstrijder die woonde op een boerderij aan de Vendijk 3 bij Kampen:

* Marinus Post, geboren 1902, verzetsstrijder, neergeschoten 17 november 1944, Alkmaar.

Achtergrond

Marinus Post kocht in 1940 een boerderij aan de Venedijk en woonde daar met zijn vrouw Annie Salomons en tienerzoon Jan. Vanaf 1942 hielpen hij en zijn gezin tientallen joden, onder meer door ze op de boerderij te verbergen. In juli 1943 deed de politie van Kampen een inval in de boerderij. Hij ontsnapte, maar zijn vrouw en zoon werden naar het doorgangskamp Vugt gebracht en vervolgens naar andere concentratiekampen waar ze bleven tot het einde van de oorlog. Marinus Post dook onder onder de naam Evert. Hij sloot zich eerst aan bij de verzetsgroep van zijn broer (Knokploeg) en vormde vervolgens zijn eigen, genaamd de Knokploeg Evert.

Toen de politie hem op 20 oktober 1944 vond in Amsterdam, sliep hij met een pistool en een granaat een paar uur nadat er vlakbij een vuurgevecht was geweest tussen twee leden van zijn bende en een Duitse bewaker. Hij werd de volgende vier weken hard ondervraagd, maar gaf geen informatie. Hij werd uiteindelijk op een lijst van kandidaten geplaatst om te worden geëxecuteerd als vergelding voor moorden. Zijn beurt kwam vrijwel onmiddellijk: op 17 november 1944 werden hij en 4 anderen neergeschoten als vergelding voor de moordaanslag op een man die had geprobeerd het verzet te infiltreren. Ze werden begraven in een massagraf in de duinen bij Overeen.

Hij is naast zijn broer Johannes Post herbegraven op de Heldenbegraafplaats in Bloemendaal. Op 23 mei 1979 erkende Yad Vashem Marinus Post als Rechtvaardige onder de Volkeren.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig begon in 1997 met het leggen van de eerste Stolperstein in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Inmiddels liggen er in vele landen al Stolpersteine.
Het is een herinnering aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Een Stolperstein is een betonnen steen van 10 x 10cm, met aan de bovenkant een messing plaatje waarin de naam, geboorte- en overlijdensdatum en de plaats van overlijden wordt gestanst.
De Stolperstein wordt geplaatst in de stoep voor het voormalige woonhuis van het slachtoffer.
Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.
Zijn motto is: 'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd.
Dit gebeurde op 29-11-2007.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.558854, 5.91675