TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Helena Korn

Op de gemeentelijke begraafplaats van Roeselare staat dit monument. Het herdenkt de Joodse Helena Korn, die zelfmoord pleegde op 17 mei 1940 na de Duitse inval in BelgiŽ.

Tekst op het monument:
Helena Korn, geboren als Helena Popper in 1891 in Wenen, huwde met Ihre Jakob Korn.

Het joodse echtpaar vluchtte samen met hun zoon Friedrich voor het nazi-regime in januari 1939 kort na de Kristallnacht. Het gezin vestigde zich in de joodse gemeenschap in Antwerpen. Bij de Duitse inval in BelgiŽ in mei 1940 werden vader en zoon als Duitse onderdanen aangehouden. Ze belandden uiteindelijk in 1942 in Auschwitz waar vader Korn overleed. De zoon is nog altijd vermist.

Helena Korn vluchtte en kwam in Roeselare terecht. Daar pleegde ze op 17 mei 1940 zelfmoord uit wanhoop, omdat ze door niemand werd geholpen. Ze werd hier begraven, tot haar stoffelijk overschot in 1996 door de joodse gemeenschap werd overgebracht naar de joodse begraafplaats in Putte in Nederland, ten noorden van Antwerpen.

Deze gedenksteen werd op 21 november 1999 onthuld ter nagedachtenis van alle ontheemden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Rino Deltombe (1,2) en De Roust Jente (3)

Gerelateerde boeken

Hitler - Vergelding 1936-1945
Encyclopedie van de Holocaust
Hitlers moordenaars
Discipelen van de duivel
  • Artikel door Kevin Prenger
  • Geplaatst op 28 december 2005

Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond in Duitsland en Oostenrijk een grootschalig en gewelddadig anti-Joods protest plaats. Winkels en woningen van Joden werden vernield en geplunderd, synagogen werden in brand gestoken en individuele Joden werden mishandeld en sommige zelfs vermoord. Het protest was uitgegroeid tot een pogrom. De nacht zou de geschiedenis ingaan als de Kristallnacht.