TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringssteen 10 mei 1940 Putselaan Rotterdam

Dit Monument herdenkt aan het drama waarbij vier Broeders van het Rotterdamse convent van de Broeders van Saint Louis uit Oudenbosch, omkwamen. In de hal van het klooster is een plaquette aangebracht met de namen van de vier broeders.

Tekst op de steen aan de buitenmuur:
IN MEMORIAM
10 MEI 1940


Toen de straatgevechten in de Putselaan eindigden arriveerde een bus van het Nederlandse Rode Kruis. Die nam alle gewonden, Duitsers en Nederlanders, burgers en soldaten, mee naar het Zuiderziekenhuis. Daar werkten Duitse militaire artsen en Nederlandse dokters zij aan zij om de gewonden te verzorgen. En daar kwam ook de gruwelijke waarheid aan het licht. De kogels die de chirurg verwijderde bij de gewonde broeders bleken van Nederlandse makelij.

Wat was er gebeurd? In die eerste oorlogsdagen deden talloze geruchten de ronde. Een van de meest hardnekkige geruchten was dat Duitse troepen zich vermomden als nonnen en paters om zo ongehinderd Nederland te kunnen overvallen. Dat gerucht werd de broeders fataal. De Nederlandse soldaten die zich hadden verschanst in de Putselaan en aan het Afrikaanderplein zagen Duitse militairen in uniform het broederhuis binnen dringen en enige tijd later broeders in hun broederkledij naar buiten komen. Zij dachten dus dat de Duitsers zich hadden verkleed als ‘paters’. Vandaar dat de broeders meteen onder vuur werden genomen. Met dodelijk afloop voor overste Lebuïnus Koppe en de broeders Libertus Merkies, Liberius Roset en Bellarimus Schuurmans. En veel gewonden onder de broeders.

Zie: Een tragisch incident op 10 mei 1940

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dick de Bruijne & Fedor de Vries
  • Foto's: Dick de Bruijne