Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Gedenksteen Franse Soldaten Mol

Op de oude gemeentelijke begraafplaats -vandaag gekend als het Boulevardpark- staat een gedenksteen voor 2 Franse soldaten.

Soldaat Henri Ludovic Marie Lavigne, 7778/1 , 2 GRCA
Hij raakte gewond tijdens de gevechten van de meidagen in 1940 en werd opgenomen in het ziekenhuis van Mol. Op 21 juni 1940 overleed hij daar op 24 jarige leeftijd. Eerst werd hij in het Boulevardpark begraven en kreeg hij van het Duitse leger een begrafenis met eer. Na de oorlog werd zijn lichaam naar Frankrijk(Servon Ė Manche) overgebracht en in het familiegraf bijgelegd.

Lionel Paul Michel Mondon, Brigadier-Chef 2de eskadron Hotchkiss H35, 18de Regiment de Dragons.
Op 13 mei 1940 ondernam Lionel zijn eenheid een poging om de brug ter hoogte van Mol-Gompel in handen te nemen. Het Duitse leger had zich ingegraven en antitank wapens opgesteld. Aankomend op de Gompelbaan richting Mol-Wezel werd zijn tankkoepel door een antitankwapen geraakt. Lionel was op slag dood, hij werd 28 jaar.
De bestuurder van de tank, genaamd Peltier, maakte hierop rechtsomkeer en reed terug naar de commandopost aan de Markt van Mol. Om 07.00 uur werd de dood van Lionel vastgesteld, hij was het eerste dodelijke slachtoffer in zijn eenheid.
Zijn makkers namen hem mee naar Ranst, waar hij tijdelijk werd begraven. Na de oorlog werd zijn lichaam naar Frankrijk (Nogent sur Seine) overgebracht en in het familiegraf bijgelegd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Dries Majewski & Lennard Bolijn
  • Foto's: Dries Majewski (1, 2), Jo Segers (3, 4)
  • www.battleforthelocks.be