TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dong Loc Junction

Đồng Lộc Junction is een gedenkplaats voor 10 vrouwen die hier op 24 juli 1968 zijn omgekomen bij een Amerikaans bombardement. Het kruispunt ligt aan het begin van de Ho Chi Mihn Trail. Een gebied wat zeer hevig is gebombardeerd tijdens de Vietnamoorlog. Er zijn diverse bomkraters in de omgeving te zien, het meertje (foto 3) is eveneens een bomkrater.

Tijdens de oorlog was het kruispunt van Đồng Lộc de belangrijkste plek op de legendarische Trường Sơn – Hồ Chí Minh-route. Vrachtwagens met soldaten, voedsel, wapens en munitie van het noorden naar de slagvelden in het zuiden reden door de kruising.
Van 1965 tot 1968 heeft het Amerikaanse leger bijna 50.000 bommen gedropt en tienduizenden raketten afgevuurd op de Đồng Lộc T-splitsing in de ng Lộc Commune om de transportroute naar het zuidelijke front af te sluiten.
Alle personele middelen werden destijds door de Vietnamese regering gemobiliseerd om ervoor te zorgen dat de weg vrij zou zijn.
In die periode offerden 16.000 Vietnamese soldaten zichzelf op in dit gebied, op het gedeelte van het pad net ten zuiden van de T-splitsing Đồng Lộc
De oorlog was intens, maar de jeugdvrijwilligersmacht was vastberaden en nooit bang. De geest was als volgt: "ons bloed kan stoppen met stromen, onze harten kunnen stoppen met kloppen, maar het transport kan niet worden afgesneden."

Met zo'n vastberadenheid werden 10 jonge vrouwelijke vrijwilligers op het Hồ Chí Minh-pad bij het nivelleren van bomkraters levend begraven door bommen die door Amerikaanse troepen waren gedropt.
Om 12.00 uur op de 15e dag sinds het bombardement begon, viel een bom heel dicht bij de ingang van de grot waar deze vrouwelijke transportvrijwilligers, in de leeftijd van 17 tot 24 jaar, aan het werk waren om bomkraters te nivelleren om de kruising te heropenen.
Hun offer blijft onsterfelijk en is een symbool geworden van Vietnamese heldenmoed.

Na de nationale herenigingsdag besloot het Hồ Chí Minh Communistische Jeugdunie Centraal Comité om een overwinningsmonument te bouwen op de T-splitsing van Đồng Lộc. Het kruispunt is nu een relikwiesite geworden. Op de heuvel, omringd door pijnbomen, werd een monument opgericht waarop de namen van de 10 heldinnen zijn gegraveerd.

Bomgranaten verzameld op het slagveld van Đồng Lộc werden gerangschikt in de vorm van een vliegtuig dat uit de lucht stortte.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Stef Spakman & TracesOfWar.nl
  • Foto's: Stef Spakman