TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Burgemeester van de Mortel Tilburg

Burgemeester van de Mortel werd op 11 januari 1940 benoemd tot Burgemeester van Tilburg.
De Burgemeester werd in de Tweede Wereldoorlog door de (Duitse) Rijkscommissaris op 12 juli 1944 met onmiddellijke ingang uit zijn ambt gezet en op 18 juli 1944 werd Ir. H. Hondius benoemd tot waarnemend burgemeester.

Burgemeester van de Mortel werd gegijzeld in St. Michielsgestel en in Vught.
Door de Minister van Binnenlandse Zaken werd hij op 25 september 1944 ontslagen maar hij werd op 27 oktober 1944 bij de bevrijding van Tilburg door de geallieerden in zijn functie hersteld.

Burgemeester van de Mortel heeft zich een zeer tactvol diplomaat en een geboren regent getoond tijdens de Duitse bezetting.
Hij ontving hiervoor drie hoge onderscheidingen, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ridder in de Orde van de H. Gregorius de Groote.

In 1958 werd in het plantsoen van het Burgemeester van de Mortelplein, dit plein is ook naar hem vernoemd, een door Albert Termote vervaardigd bronzen beeld van Burgemeester van de Mortel geplaatst.
Het monument is uit dankbaarheid voor de wijze waarop hij de stad in de moeilijke jaren van oorlog en onderdrukking heeft geleid en beschermd.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Peter Mathijssen