Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Monument Vallei van de Helden

Dit monument (met een klein museum) herdenkt de Slag van Sutjeska (Bitka na Sutjesci). Deze had bij de Duitsers de codenaam Fall Schwarz. De slag duurde van 15 mei tot 16 juni 1943 en had tot doel het Partizanenleger van Josib Broz Tito te vernietigen.

De Duitsers zetten 127.000 soldaten uit Duitsland, ItaliŽ, Bulgarije, de NDH en Griekse SS'ers in, samen met 300 vliegtuigen. De Partizanen hadden 18.000 man.
Na zware strijd slaagden de Partizanen erin om uit de omsingeling te breken met de meerderheid van de manschappen. Alle achtergeblevenen, waaronder een compleet ziekenhuis, werden vermoord door de As-legers. In totaal kwamen 6391 Partizanen en 2000 burgers om.

Omdat het grootste deel van de Partizanen samen met Josib Broz Tito kon ontsnappen, was de operatie Fall Schwarz mislukt. Deze slag wordt dan ook als keerpunt van de strijd in JoegoslaviŽ gezien in de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

43.346158, 18.686861

Lees meer (1)