TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Colonel Henri Detrie

Kolonel Henri Detrie (1887-1914) was bij het uitbreken van de oorlog de jongste kolonel in het Franse leger. Hij leidde het Franse 20e Infanterieregiment, het speerpunt van de 33e Infanteriedivisie op 22 augustus 1914.

Om 11u15 wordt een Duits vliegtuig neergehaald door infanterievuur 100m ten westen van het Luchy-bos door de 20e IR, de piloot stierf en de gewonde waarnemer werd gevangen genomen door Franse troepen.
Vluchtende burgers lieten de Fransen weten dat Duitse troepen het dorp Ochamps bezetten bij de uitgang van het Luchy-woud. Kolonel Detrie wilde niet naar voren marcheren, omdat hij dacht dat het gek was om zijn regiment door het Luchy-woud aan te vallen zonder enige informatie over de vijandelijke posities. Onder druk van het Franse hoofdkwartier trok hij zijn regiment echter door het bos in. De Duitse 21e ID bezette het dorp Ochamps en hun artillerie bevond zich dicht bij het dorp.

Om 13.30 uur kwam de 20e RI uit het bos en ontving intens artillerie- en infanterievuur vanuit het dorp. De Fransen vielen het dorp aan ondanks het feit dat hun artillerie nog steeds door het bos trok en geen ondersteuning kon bieden.
Om 14.30 uur trok de Duitse 21e ID op de weg Recogne - Failly-les-Veneurs en viel de flank van de Franse colonne aan die door het bos van Luchy trok en het grootste deel van zijn artillerie vernielde.

Om 17.00 uur werden de 20e overlevenden van de RI uit het dorp naar de rand van het bos verdreven. Nu de meeste van zijn mannen binnen een paar uur dood of gewond waren en de terugtrekkende route op het punt stond te worden afgesneden, stond de 20e RI op het punt van totale vernietiging. In dit verband stond kolonel Detrie op en zette zijn rug op een boom, met het oog op de vijand. Een van zijn officieren zei later dat hij dacht dat Detrie de vernietiging van zijn regiment niet wilde overleven.
Tijdens de Luchy-slag verloren de Fransen 4.434 en de Duitse 1.800, bijna 50% van de mannen die tot de Franse 20e IR behoorden, werden op 22 augustus gedood, de meeste anderen raakten gewond of waren gevangenen.

Loop vanaf het monument ongeveer 100 meter het bos in, aan uw linkerhand geeft een bord de exacte locatie aan waar kolonel Detrie stierf. Draai je om naar het dorp en je hebt een panorama van het slagveld. Kolonel Detrie rust een paar kilometer verderop op de Frans-Duitse militaire begraafplaats van Anloy-Bruyères.

22 augustus 1914 is de bloedigste dag van WO1 voor het Franse leger

Tekst op het monument :
" Herinnering aan
Kolonel Henri DETRIE
van het 20ste Reg. Franse Inf.
en de dapperen
gevallen aan zijn zijde
op 22 augustus 1914 "


Op de sokkel : " Voorbijganger
Stop en groet
Laat een beetje van jouw hart
over voor diegenen die
voor jou stierven "

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Vincent Cnudde
  • Foto's: Marie-Christine Vinck (1, 2), Vincent Cnudde (3, 4, 5)