TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Haven Rabaul (Simpson Harbor)

Een van de meest strategische ankerplaatsen in de Pacific War was die bij Simpson Harbor, de beschutte baai buiten de stad Rabaul in New Britain. De Australian Naval and Military Expeditionary Force (AN&MEF) bezette in september 1914 deze haven.

Rabaul viel in februari 1942, na de slag om Rabaul, in handen van het binnenvallende Japanse leger.

Vooral in de periode 1942-1943 was het vanuit Simpson Harbor dat de zogenaamde "Tokyo Express" op zijn nachtelijke missies door "The Slot" vertrok om Japanse garnizoenen op en rond de Salomonseilanden, met name Guadalcanal, te bevoorraden.

Tijdens de oorlog was Simpson Harbor de thuishaven van talrijke Japanse oorlogsschepen die actief waren in de Stille Zuidzee, en het Japanse opperbevel, waaronder admiraal Isoroku Yamamoto, had beschutte posten in en rond Rabaul. Het was vanuit Rabaul dat admiraal Yamamoto in 1943 vertrok op wat zijn laatste vlucht bewees, toen zijn vliegtuig bij Buin, op het eiland Bougainville, werd neergeschoten. (De overblijfselen van zijn vliegtuig zijn met enige moeite te zien; je moet eerst naar Bougainville gaan, dan naar Buin, en dan de jungle in lopen.) Een schitterende biografie van admiraal Yamamoto, getiteld 'The Reluctant Admiral: Yamamoto and the Imperial Navy', werd door de Japanse romanschrijver, historicus en oorlogsveteraan Hiroyuki Agawa geschreven. (Een paperbackeditie / vertaling is te koop op Amazon.)

Tijdens de oorlog werd Rabaul meer geneutraliseerd en "omzeild" dan dat het frontaal werd aangevallen, en de Japanners gaven zich daar pas in september 1945 over. Maar toen was het allang geen belangrijk Japanse marinestation meer.

Een vulkaanuitbarsting in 1994 begroef Rabaul grotendeels in as, waardoor de stad in een spookstad veranderde en bedekt was met grijs stof. Wel is er nog steeds het Rabaul Hotel aan Mango Avenue, dat een uitstekende uitvalsbasis vormd om Rabaul's vele gedenktekens uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken. Het vliegveld van Rabaul naar de buitenwijken van Kokopo gevestigd. Beide steden (de grootste in New Britain) hebben belangrijke WO II-locaties, waaronder oorlogsmusea.

Twee scheepswrakken zijn tijdens de vulkaanuitbarsting van 1994 onet het as bedolven en zijn niet meer toegankelijk voor duikers. Het gaat om de volgende schepen:

Hakkai Maru (gezonken op 17 januari 1943)
Kanshin Maru (gezonken op 7 januari 1944)

De Kisaragi Maru (gezonken aan het einde van de oorlog) is volledig ontmanteld.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

Slagschepen
De oorlog in de Pacific
Vliegdekschepen
Japanese Battleships 1897-1945