TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stedelijke Begraafplaats Robermont Liège

De begraafplaats van Robermont is een begraafplaats in de Belgische stad Liège. Het is de grootste begraafplaats van de stad en bevindt zich ten oosten van het stadscentrum, in de deelgemeente Grivegnée.
De begraafplaats van Robermont bevat twee grote militaire secties, een Duitse en een Geallieerde. De Duitse sectie telt 795 graven. De geallieerde sectie is zeer divers, er zijn Belgische, Franse, Italiaanse, Russische en Servische ereperken met de graven van slachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Er is eveneens een perk met oorlogsgraven van het Gemenebest.
Er zijn individuele graven van Belgische soldaten en officieren die sneuvelden in de beide wereldoorlogen en een Nederlands oorlogsgraf van de Tweede Wereldoorlog.
Er zijn ereperken met de graven van burgerslachtoffers, oudstrijders, voormalige krijgsgevangenen, politiek gevangenen en weerstanders van de beide wereldoorlogen. Andere graven van oudstrijders en voormalige verzetsstrijders liggen verspreid over de begraafplaats.
Er bevindt zich een groots oorlogsmonument vooraan het Belgisch ereveld. Daarnaast zijn er monumenten op de Franse, Italiaanse en Servische ereperken. Op de Duitse oorlogsbegraafplaats staat eveneens een oorlogsmonument.
Er zijn drie kleinere monumenten van de Tweede Wereldoorlog ter nagedachtenis van de politiek gevangenen, gedeporteerden en slachtoffers van de concentratiekampen en de naziterreur.
Op de begraafplaats staan een Duits en een Frans Monument van de Frans-Duitse Oorlog 1870-1871. Er zijn verder nog een 10-tal graven van officieren en soldaten van het Leger van Napoleon.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc van Waeyenberge