TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Kerkstraat 18

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Abraham Benjamins
Berendine Benjamins-Blok
Josef Abraham Benjamins
Rosina Herzberger
, vervolgd of vermoord door de Nazi’s.
De stenen zijn gelegd op 5 februari 2017.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

51.817771, 5.003671

Altena beschouwt oud-burgemeester Van der Lely niet als ‘fout in de oorlog’

dec2021

Altena beschouwt oud-burgemeester Van der Lely niet als ‘fout in de oorlog’

Het gemeentebestuur van Altena vindt het niet passend om oud-burgemeester Van der Lely te bestempelen als fout in de oorlog. Wel zal Altena nog een extra bijdrage van 1000 euro doneren voor het onderhouden van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

Lees meer

Kritiek op rapport over oud-burgemeester Van der Lely van Woudrichem: ‘Wie betaalt, bepaalt, zo

sep2021

Kritiek op rapport over oud-burgemeester Van der Lely van Woudrichem: ‘Wie betaalt, bepaalt, zo

WOUDRICHEM - De onderzoekers Bert van Straten en Raoul Nijst hebben kritiek op het rapport van streekarchief Langstraat Heusden Altena, die onderzoek deed naar de rol van oud-burgemeester Jacob van der Lely van Woudrichem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden het vooral jammer dat er geen contact is gezocht en overleg is gevoerd. ,,En over de inhoud van het rapport valt heel veel te zeggen.”

Lees meer