TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Kerkstraat 18

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Abraham Benjamins
Berendine Benjamins-Blok
Josef Abraham Benjamins
Rosina Herzberger
, vervolgd of vermoord door de Nazi’s.
De stenen zijn gelegd op 5 februari 2017.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Nazi’s. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Kritiek op rapport over oud-burgemeester Van der Lely van Woudrichem: ‘Wie betaalt, bepaalt, zo

10sep

Kritiek op rapport over oud-burgemeester Van der Lely van Woudrichem: ‘Wie betaalt, bepaalt, zo

WOUDRICHEM - De onderzoekers Bert van Straten en Raoul Nijst hebben kritiek op het rapport van streekarchief Langstraat Heusden Altena, die onderzoek deed naar de rol van oud-burgemeester Jacob van der Lely van Woudrichem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden het vooral jammer dat er geen contact is gezocht en overleg is gevoerd. ,,En over de inhoud van het rapport valt heel veel te zeggen.”

Lees meer

Moeilijk vast te stellen of Woerkumse oorlogsburgemeester Van der Lely écht fout was

10sep

Moeilijk vast te stellen of Woerkumse oorlogsburgemeester Van der Lely écht fout was

Oud-burgemeester Van der Lely van Woudrichem heeft duidelijk meegewerkt aan de maatregelen van de Duitse bezetter, maar het is lastig vast te stellen of hij daartegen weerstand bood. Dat is de conclusie van Streekarchief Langstraat Heusden Altena, die op verzoek van de gemeente Altena onderzoek heeft gedaan naar het handelen van Jacob van der Lely.

Lees meer