TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Stolpersteine Kerkstraat 18

Deze Stolpersteine (ook wel Struikelstenen genoemd) herdenken:
Abraham Benjamins
Berendine Benjamins-Blok
Josef Abraham Benjamins
Rosina Herzberger
, vervolgd of vermoord door de Naziís.
De stenen zijn gelegd op 5 februari 2017.

Deze messing plaquettes zijn in de stoep te vinden voor de huizen waarvan de voormalige, meestal Joodse, bewoners vervolgd en meestal vermoord zijn door de Naziís. In de kleine, koperen plaatjes zijn de namen en de datum en plaats (meestal een concentratiekamp) waar zij vermoord zijn ingestanst.

In veel andere steden, vooral in Duitsland maar ook in andere Europese landen, komen deze monumentjes ook voor, en hun aantal, nu al vele duizenden, neemt nog steeds toe. Vrijwel alle Stolpersteine zijn gelegd door de Duitse kunstenaar zelf, Gunter Demnig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

17sep

Verwarring en irritatie over het niet doorgaan van onderzoek naar foute oorlogsburgemeester

Het besluit van het NIOD om geen onderzoek te gaan doen naar het oorlogsverleden van de toenmalige Woudrichemse burgemeester Van der Lely, roept her en der vragen en irritatie op. Ook bij de onderzoekers, die in het voorjaar de gedragingen van burgemeester Van der Lely in oorlogstijd naar buiten brachten. ďEen wat slappe houding van een instituut waar al veel belastinggeld in gaatĒ, vindt onderzoeker Bert van Straten.

Lees meer

15sep

Geen onderzoek naar oorlogsverleden van Woudrichemse burgemeester Jacobus van der Lely

Er komt geen onderzoek naar het oorlogsverleden van de voormalig burgemeester Jacobus van der Lely van Woudrichem. De gemeente Altena had het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) gevraagd het gedrag van de burgemeester te toetsen in relatie tot andere burgemeesters in oorlogstijd. Maar het NIOD laat weten geen capaciteit te hebben om zo'n onderzoek te verrichten.

Lees meer