TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Scheepswrak "Kiyosumi Maru"

De "Kiyosumi Maru" werd in 1934 gebouwd om te dienen als luxueuze transportschip. De Japanse marine nam beslag op het schip in 1941 en transformeerde het in een gewapend koopvaardijschip. De bewapening bestond uit 152.4 mm (6 inch) marinegeschut, twee torpedolanceerbuisen en een luchtafweerkanon. De "Kiyosumi Maru" werd als troepentransportschip ingezet tijdsn de Slag om Midway (4.7.1943 - 7.7.1943). In datzelfde jaar werd de schip door 3 torpedo's geraakt en naar Truk Lagoon (Chuuk) gebracht ter reparatie. De "Kiyosumi Maru" werd uiteindelijk tijdens 'operation Hailstone' (17.2.1944 - 18.2.1944) tot zinken gebracht door Amerikaanse duikbommenwerpers. De Japanse verliezen waren enorm: een hele vloot verdween naar de zeebodem.

De "Kiyosumi Maru" tegenwoordig:
Dit schip ligt tegenwoordig 30 meter onder de waterspiegel en is dus alleen bereikbaar met een duikuitrusting. Ook is het mogelijk om een gids te nemen.

De scheepswrakken in de Truk Lagoon wateren zijn nog steeds een laatste rustplaats voor honderden omgekomen Japanse matrozen en soldaten. Bij het duiken wordt men geacht aangetroffen menselijke resten en persoonlijke bezittingen met respect te behandelen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

7.386301, 151.837234