TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Atlantikwall - Batterie d'Azeville

Tijdens de nacht van 5 op 6 juni 1944 werd de batterij van Azeville aangevallen door Amerikaanse parachutisten. Ondanks de aanvallen die nacht, kon de batterij zijn kanonnen in de ochtend van 6 juni 1944 richten op de stranden van Utah Beach.

De batterij van Azeville was zo zwaar verdedigd, dat het de Amerikanen dwong om via een andere kant de batterij aan te vallen. Daarnaast vuurde het schip de U.S.S. Nevada op de batterij van een afstand van meer dan 20 km. Eťn van deze 14" granaten kwam precies in de opening van een bunker en sloeg dwars door de dikke betonnen muur van de bunker en boorde zich achter de bunker in de grond. Merkwaardig genoeg ontplofte de granaat niet. Bij dit incident vernietigde de rond vliegende beton en staal delen, druk en warmte van de explosie niet alleen het kanon in de bunker, maar ook de gehele inhoud van de bunker. Alle Duitse soldaten die op dat moment aanwezig waren in de bunker, waren op slag dood.

50 jaar na dit incident is deze granaat terug gevonden achter de bunker, vervolgens is het opgegraven en veilig tot ontploffing gebracht.
Tegenwoordig is de batterij van Azeville goed bewaard gebleven. Met een rondleiding (in Frans en Engels) kunnen de bunkers en ondergrondse gangen van binnen worden bekeken. Daarnaast is er Nederlandse en Engelse documentatie beschikbaar tijdens de rondleiding.

De bunkers zijn nog deels voorzien van hun oorspronkelijke camouflage. Zo zijn de uitgesneden delen in de bunker openingen ook zichtbaar, wat voor een groter bereik van de kanonnen moest zorgen. Op deze manier zouden deze zelfs de zuidpunt van Utah Beach kunnen treffen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ewoud van Eig
  • Foto's: Lennard Bolijn (1), Jaco der Nederlanden (2), Ewoud van Eig (3, 4), Adrie Suykerbuyk (5)

Gerelateerde boeken