TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fort Hommet (Stp. Rotenstein)

Fort Hommet is gebouwd op de plaats van vestingwerken die dateren uit 1680. In 1804 werd een Martello-toren toegevoegd en latere toevoegingen werden gedaan in het Victoriaanse tijdperk. De Martello-toren had een carronade van 24 ponder ter ondersteuning van 24 ponder kanonnen in de batterij. In de Victoriaanse tijd werden ze vervangen door 68 ponder en 8 inch granaatkanonnen.
Toen de Duitsers Guernsey in de Tweede Wereldoorlog bezetten, begonnen ze met de bouw van Stutzpunkt (Strongpoint) Rotenstein, dat de hele landtong besloeg. Er werden bunkers gebouwd voor zoeklichten van 150 cm en 60 cm, 4 ramen voor 10,5 cm K331(F) kanonnen en een raam voor een 4,7 cm PAK36(t) antitankkanon. In het midden bevond zich een bunker met een automatische M19-mortel van 5 cm. Het hele complex was omgeven door mijnenvelden en ondersteund door loopgraven, machinegeweerkuilen en vlammenwerpers.
Na de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van het metaal van de locatie gestript voor schroot en werden de gebouwen begraven. De afgelopen jaren is de locatie echter een beschermd monument geworden en is er veel werk verricht om enkele bunkers te renoveren en te herstellen, waaronder een van de 10,5 cm lange kustverdedigingsschermen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, moet u contact opnemen met het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Sharky Ward
  • Foto's: Anthony (Sharky) Ward