TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Militair-technisch Museum

Dit museum heeft verschillende type historisch wapentuig, zoals een Panzerkampfwagen I Ausf. B. Deze tank is in de buurt van Kareliya, rond Kesten'ga, gevonden.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Kaj Metz
  • Foto's: Fyodor Telin

Gerelateerde boeken

Stalin''s Giants: The Kv-I and Kv-II (Military History Series)
Russian Tanks and armored vehicles 1917 - 1945
British and American Tanks of World War Two
  • Artikel door Frank van der Drift
  • Geplaatst op 24 september 2005

PzKpfw I

De PzKpfw I (Panzerkampfwagen I) (Sd Kfz 101) was de eerste operationele tank van de Duitse pantsertroepen. Zelfs naar de maatstaven die golden in het begin van de jaren dertig kon het 5 ton wegende voertuig, dat slechts bewapend was met machinegeweren nauwelijks een tank genoemd worden. De PzKpfw I, net als zijn opvolger de PzKpfw II, was ontwikkeld om te dienen als trainingsvoertuig. Aan de hand van deze twee modellen zouden de eerste pantserdivisies worden opgezet, met de intentie om de PzKpfw I en PzKpfw II uiteindelijk te vervangen door middelzware tanks met een betere bepantsering en een grotere vuurkracht. De PzKpfw I werd dus gebruikt voor het ontwikkelen en verbeteren van de revolutionaire Blitzkrieg-tactieken die in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog zo succesvol bleken te zijn.

  • Artikel door Ruben Krutzen
  • Geplaatst op 8 november 2016

T-34

De T-34 is een middelzware Sovjettank uit de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk is het ťťn van de meest bekende tanks uit de oorlog, samen met de Amerikaanse M4 Sherman en de Duitse zware 'Tiger'. Zoals de M4 het Ďwerkpaardí van de Verenigde Staten was en de Panzerkampfwagen IV de standaardtank van Hitler-Duitsland, zo was de T-34 de belangrijkste tank van de Sovjet-Unie. De T-34 was een tank die grote mobiliteit, vuurkracht en sterke bepantsering combineerde. De tank wordt ook wel omschreven als een Ďuniversele tankí omdat het voertuig voor verschillende doelen ingezet werd. De tank heeft een iconische status omdat het voertuig een grote bijdrage leverde aan de Sovjetoverwinning op Hitler-Duitsland. Twee 'basismodellen' van de T-34 werden geproduceerd: de T-34-76 en de T-34-85. Eerstgenoemd model had een 76.2mm kanon, het tweede model een 85mm kanon.