TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument 26e Linieregiment Aarschot

Dit monument herdenkt het 26e Linieregiment dat hier vocht op 19 augustus 1914.

Op 17 augustus 1914 braken de Duitsers door de Getelinie en gaf Koning Albert het bevel om het Belgisch leger naar de vesting Antwerpen terug te trekken. Dinsdag 18 augustus werd een achterhoede van het Belgische leger in een halve cirkel rond Aarschot opgesteld om deze aftocht te dekken. Om een Duitse aanval vanuit Rillaar op te vangen, nam het 14de linieregiment stelling ten zuidoosten van Aarschot
In de vroege ochtend van 19 augustus rukten de Duitsers op naar Rillaar. Een Duitse verkenningsgroep van zes ruiters reed het dorp binnen. Ze werden echter opgemerkt door een vooruitgeschoven Belgische post aan de kerk. Drie Duitse dragonders werden buiten gevecht gesteld. De volgende uren namen de Duitse troepen wraak: huizen werden geplunderd en gingen in de vlammen op. Vluchtende burgers werden beschoten.

Vertraagd door dit gebeuren, trokken de Duitse troepen pas rond 7u ‘s morgens vanuit Rillaar verder naar Aarschot. Maar vanuit hun stelling aan kilometerpaal 18 namen Belgische soldaten van het 2de peloton de Duitse verkenners onder vuur en schakelden hen uit. Blijkbaar ontging dit feit de Duitse commandanten. De Duitse troepenmacht was ervan overtuigd dat de strijd om Aarschot reeds gestreden was. Deze nonchalance zou hen duur te staan komen. De kogels van de Belgen veroorzaakten dood en verwarring in de Duitse rangen. In de extase van dit succes bleef het 2de peloton te lang doorvechten. Te laat trokken de 60 manschappen zich terug en vielen op hun beurt in een Duitse hinderlaag. Slechts 13 soldaten bereikten veilig de compagnie.

Over het monument
De enscenering van het monument aan de Lei, dat op 27 augustus 1939 opgericht werd voor het 26ste Linieregiment en meer bepaald voor ‘het 2de peloton der 2/III versterkt door een sektie der 3/III’, oogt groots. Ook de tekst ‘verwierf het 26e Linieregiment onsterfelijken roem door de heldhaftige opoffering’ benadrukt het wapenfeit. Vanaf de straat leidt een ruime trap in verschillende etages naar het monument. Het gedenkteken is een streng geblokt geheel in witte Franse steen, met een zweem van art-decostijl. Het geheel is omgeven door een plantsoen van groene hagen en enkele bomen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)