TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Omgekomen Leden Geheim Leger

Dit monument is opgericht in 1949 ter ere van de 64 leden van het Geheim Leger die hier tussen 4 en 6 september 1944 de dood vonden.

Aan de voor- en achterkant zijn de panelen met de namen van de mannen en vrouwen van omgekomen leden aangebracht. Aan de achterkant bevinden zich ook de resten van 11 'maquisards', verzetsstrijders van 'le Armée Secrète' die niet geïdentificeerd konden worden.

De Latijnse tekst bevat de verwijzing naar het jaartal 1944, een crhonogram. De hoofdletters vormen het Romeinse getal, MCMXLIV.

Vrij vertaald zou de tekst betekenen; terwijl de soldaten van de schaduw wreed sterven zeggen zij, wij willen een onsterfelijke vrijheid.

Op 6 september werden ze aangevallen door Duitse troepen waarbij 36 verzetsleden omkwamen. 23 van hen werden afgevoerd naar de brug, Pont-barage, bij het 15 km verderop gelegen Ile Monsin te Liège (Luik) en in opdracht van de Duitse commandant Strauch geëxecuteerd.

Bij deze brug is een monument ter herinnering aan deze 23 verzetstrijders geplaatst dat naar de tragedie in Fôret verwijst. Ze werden afgevoerd als overlevenden van de slag, maar alsnog geëxecuteerd. Hun lichamen werden tot in 1946 stroomafwaarts gevonden in de Maas

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries en Ed Lewandowski
  • Foto's: Ed Lewandowski
  • www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/1944-09-06-slachtpartij-van-foret-trooz.html
  • https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/luik.html, bij punt 5.