Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Plaquette Frits Stolk Gouda

Op 25 april 2012 is op de Casimir School in Gouda een Plaquette geplaatst ter nagedachtenis aan Frits Stolk, overleden op 17-10-1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Frits Stolk kwam om het leven door een schot uit het pistool van S.D.-er Han Balvert.
Frits Stolk werd de dag ervoor door Han Balvert om onduidelijke redenen opgepakt in de omgeving van de Achterwillens.
Frits wordt door Han Balvert naar de Sicherheitsdienst aan de Ridder van Catsweg gebracht waar hij urenlang verhoord wordt en word daarna naar de Casimir school aan de Groeneweg 27 overgebracht.
Deze school is dan deels door de Waffen-SS in gebruik genomen en hier wordt Frits Stolk opgesloten.
De volgende avond gaat Han Balvert met een andere SDíer terug naar de school om daar Frits Stolk op te halen. Waarom is niet bekend maar uit verslagen blijkt duidelijk dat Han Balvert de vooropgezette bedoeling heeft gehad om Frits te liquideren.
Han Balvert gaat de school binnen terwijl de andere SDíer in de auto wacht en dan komt eerst Frits naar buiten gevolgd door Balvert. Dan klinkt er een schot en blijft Frits dodelijk verwond voor de deur liggen en de auto met Han Balvert en de ander S.D.-er vertrekt.
Dezelfde avond om negen geeft Han Balvert zelf aan het politiebureau op de Markt door dat er op de stoep voor de deur van de Casimir school een arrestant van de SD ligt, die op de vlucht zou zijn neergeschoten.
Frits Stolk wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende morgen overlijdt en wordt begraven op de oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat in een naamloos graf.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar.com
  • Foto's: Dick de Bruijne
  • Goudse Post 25 april 2012