TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Monument Dom Modest Van Assche Assebroek

Dom Modest Van Assche was een Belgisch benedictijn en abt van de Sint-Pietersabdij van Steenbrugge te Assebroek.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging hij naar Engeland en was hij leraar voor de Belgische vluchtelingen.
In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verongelukte een trein met de uit krijgsgevangenschap terugkerende Vlaamse soldaten in Duitsland. Dom Modest Van Assche ging naar Duitsland en droeg er een mis op.

Kort na de bevrijding werd hij aangehouden en opgesloten in de gevangenis van Brugge. Hij werd ervan beschuldigd de Verzetsman Gaston Roelants verklikt te hebben. Hij had wapens en munitie in de abdij verstopt, alsook twee broeders die hiervan op de hoogte waren.
Na bemiddeling van Minister Herman Vos kwam de abt vrij maar een maand later werd hij opnieuw geÔnterneerd, ten gevolge van een omstreden getuigenis van de SD-medewerker, Gerhard Kling, een Duitse SS'er die door zijn oversten gestraft was voor chantage en afpersing. Behalve in de gevangenis van Brugge verbleef Modest Van Assche ook enkele maanden in de gevangenis van Vorst bij Brussel.

De schuld van Dom Modest werd nooit bewezen maar de reeds zwaar depressieve abt werd er geestelijk en lichamelijk mishandeld. Dom Modest is overleden in het Sint-Janshospitaal te Brugge op 30-10-1945 tijdens zijn gevangenschap.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Francky De Rous