• Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 13 februari 2003

Lancaster, Avro

De AVRO Lancaster is waarschijnlijk wel de meest succesvolle zware bommenwerper van alle welke door Bomber Command van de RAF zijn gebruikt. De ongeveer 7300 gebouwde exemplaren vlogen maar liefst bij 59 squadrons en wierpen in de ruim 156.000 uitgevoerde vluchten meer dan 608.000 ton bommen af.

Gerelateerde personen

Alkemade, Nicholas Stephen "Nick"* 10 december 1922
† 22 juni 1987

Barker, Albert† 2 februari 1945
Vak: X Rij: 27 Graf: 55

Gerelateerde artikelen

  • Artikel door Wilco Vermeer
  • Geplaatst op 13 februari 2003

Lancaster, Avro

De AVRO Lancaster is waarschijnlijk wel de meest succesvolle zware bommenwerper van alle welke door Bomber Command van de RAF zijn gebruikt. De ongeveer 7300 gebouwde exemplaren vlogen maar liefst bij 59 squadrons en wierpen in de ruim 156.000 uitgevoerde vluchten meer dan 608.000 ton bommen af.

  • Artikel door Pieter Schlebaum
  • Geplaatst op 4 oktober 2013

Gibson, Guy

"Een man geboren voor oorlog, maar ook geboren om te sneuvelen in de oorlog. Een man van grote moed, inspiratie en leiderschap." Het waren deze woorden die Barnes Wallis, de uitvinder van de stuiterbom, gebruikte om Wing Commander Guy Gibson te omschrijven. Air Chief Marshal Sir Arthur Harris noemde Guy Gibson zelfs de grootste krijger die Groot-Brittannië ooit had voortgebracht. De buitengewoon grote moed van Gibson en zijn leiderschap tijdens de beroemde aanval op de stuwdammen in het Ruhrgebied maakte hem tot hét icoon van Bomber Command en één van de grootste helden in de geschiedenis van de Royal Air Force.

  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 9 juli 2003

Operatie Chastise

Guy Gibson en de Dambusters De luchtaanval op een aantal dammen in het Duitse Ruhrgebied door No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, zal altijd wel tot de verbeelding spreken. Het is het verhaal van een groep mannen, de Dambusters genoemd, die een aanval ondernam met een wapen, dat weliswaar was uitgetest, maar waarvan men met geen enkele zekerheid kon aangeven of het ook daadwerkelijk zou werken.

28jun

Veldhovense tiener speelde bijzondere bijrol bij crash Britse bommenwerper in 1944 in Vessem

VESSEM - Een Veldhovense tiener speelde een wonderlijke bijrol in het verhaal over de crash van een Britse bommenwerper in Vessem in 1944. Gedreven door nieuwsgierigheid en jeugdige onbevangenheid ging de nu 93-jarige Joop van den Boom destijds kijken bij het vliegtuigwrak. Hij werd in de kraag gegrepen door een Duitse militair.

Lees meer

21mei

Hoe De Peel in de oorlog een 'dodenvallei' werd: 'Vliegtuig kwam brandend over de boerderij'

Death Valley. Dat is toch een woestijn in Amerika? Niet veel mensen weten dat er ook een Death Valley in Brabant is. De term werd gebruikt door piloten in de Tweede Wereldoorlog om de drassige Peel aan te duiden. Museum Klok en Peel in Asten gaat in juni een project beginnen om de hevige strijd daar te herdenken.

Lees meer

30apr

Lancaster bommenwerper toch niet boven Hulshorst op 4 mei

De vlucht van een oude Britse Lancaster bommenwerper over een monument in Hulshorst op 4 mei gaat niet door. Het toestel staat voor onderhoud en reparatie aan de grond in het Verenigd Koninkrijk, melden de organisatoren van de vlucht maandag. De kist zou een rondvlucht boven Nederland maken.

Lees meer

25apr

Lancaster bommenwerper vliegt als eerbetoon over crashlocatie Hulshorst

Het vliegtuig AVRO Lancaster PA474 “Thumper” van de BBMF maakt op 4 mei om 16.39 uur een fly past over het Lancastermonument Hulshorst.

Lees meer

11apr

Leerlingen van Het Kompas adopteren Vliegersmonument

Leerlingen van basisschool Het Kompas in Dronten adopteren vanaf dinsdag het Vliegersmonument op het Redeplein in Dronten. Zij nemen de zorg voor het monument over van basisschool de Schatkamer in Biddinghuizen.

Lees meer

23jan

Oorlogsheld (95) die vliegtuigcrash bij Den Ham overleefde is gestorven

De Canadees Fred Sutherland is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij wordt gezien als een oorlogsheld, omdat hij één van de ‘Dambusters’ was die bombardementen uitvoerde op Duitse dammen. In 1943 overleefde Sutherland een vliegtuigcrash bij Den Ham.

Lees meer

nov2018

Herdenkingszuil voor neergestorte Lancaster in Waverveen

Waverveen - In Waverveen is afgelopen dinsdagmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld, die bewoners en voorbijgangers moeten herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.

Lees meer

nov2018

Amateurhistoricus onthult gedenkzuil voor neergestort WOII-vliegtuig Waverveen

WAVERVEEN - In Waverveen wordt vanmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld. De zuilen moeten bewoners en voorbijgangers herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.

Lees meer

jul2018

Flying Legends Airshow 2018

Voor de liefhebbers van warbirds is het bezoeken van de Flying Legends Airshow een must. Elk jaar komen in het tweede weekend van juli mensen van over de hele wereld naar Duxford in Engeland om dit mee te maken. Het programma mocht er deze keer weer zijn: 16 Spitfires, 4 Mustangs, 4 Hurricanes, 4 Buchons, 3 Corsairs, een Blenheim, een B17, een B25, een P38 Lightning, een Thunderbolt etc. etc.

Lees meer

apr2018

RAF-vliegers 75 jaar later herdacht

[MAARN] Door heel Nederland zijn in de oorlog wel 5000 vliegtuigen neergestort. Op 23 juni precies 75 jaar geleden stortte een Lancaster van de Royal Air Force neer boven Maarn, op de terugweg van een missie in Duitsland. Brokstukken overal, ooggetuigen spreken van een heftige nacht. Het kostte zeven jonge bemanningsleden het leven. Zij worden geëerd met een bescheiden monument op De Pol, daar waar het toestel neerkwam. Monique José Timmermans

Lees meer

okt2017

Leerlingen vernieuwen oorlogsmonument Krabbendijke

Het vernieuwde oorlogsmonument aan de Noorddijk in Krabbendijke is vanmorgen onthuld. Wethouder Hans de Kunder deed dat samen met leerlingen van het Calvijn College. De herdenkingssteen in het midden van het monument staat al sinds 1946 op die plek. Nu is het monument uitgebreid.

Lees meer

mei2016

Zondagvideo: WW2 Nation in het Imperial War Museum in Duxford

Vloggers op YouTube genieten een groeiende populariteit. De vlogs van de Britten Ross Corbett en Lawrence Waller vallen op tussen het grote aanbod. Op hun videokanaal WW2 Nation nemen ze hun kijkers mee naar de locaties in Europa die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar bezochten ze het Imperial War Museum in Duxford, waar ze aan één dag eigenlijk niet genoeg hadden.

Lees meer

feb2015

Grondvondst van Lancaster gestolen

Bij de grondvondsten van Lancaster KO-Y DS734 werd destijds een doosje gevonden dat afkomstig is van de Flight Engineer. Helaas is dit onderdeel gestolen van de bejaarde eigenaar. Een persoon gaf zich uit voor iemand van het 8 Mei Comité regio Mechelen in het kader van een tentoonstelling, om zo het doosje mee te krijgen.

Lees meer

jul2014

Flying Legends 2014

Flying Legends, dé warbird vliegshow van de wereld, trok ook dit jaar weer grote aantallen bezoekers. Van heinde en ver komen mensen naar Duxford in Engeland om dit evenement zelf mee te maken dat altijd plaatsvindt in het tweede weekend van juli. Speciale publiekstrekkers dit jaar waren de formatie van 4 Spitfires MkI, de Boeing P26 Peashooter, de Curtis P40C Tomahawk en de Breitling Super Constellation.

Lees meer

apr2014

Tentoonstelling "Lancaster stort neer nabij Pasbrug"

Vrijdagavond 25 april 2014 werd in de bibliotheek Leyland te Sint-Katelijne-Waver de tentoonstelling Lancaster stort neer nabij Pasbrug geopend met de voorstelling van een brochure. STIWOT-vrijwilliger Bram Dermout schreef deze brochure in samenwerking met het 8 Mei Comité regio Mechelen.

Lees meer

okt2013

Terlouw geeft startsein berging Lancaster Bronckhorst

ZELHEM - Schrijver Jan Terlouw heeft dinsdag het startsein gegeven voor het graven naar de Lancaster aan de Hummeloseweg in Zelhem. De Britse bommenwerper is daar op 23 september 1944 neergestort.

Lees meer

jul2013

Flying Legends 2013

Vliegveld Duxford in Engeland is de thuisbasis van een van de vestigingen van het Imperial War Museum. Op dit vliegveld worden jaarlijks vele evenementen georganiseerd, waaronder 4 grote vliegshows. De show in het tweede weekend van juli heet Flying Legends. Deze show wordt mede-georganiseerd door de Fighter Collection. Dat is de grootste privé-verzameling van luchtwaardige jagers uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het overgrote deel van de deelnemende vliegtuigen aan Flying Legends is dan ook uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen met straal- of turbinemotoren staan nooit op het programma van Flying Legends. STIWOT medewerker Arjan Vrieze ging op zondag 14 juli een kijkje nemen en maakte de volgende reportage:

Lees meer

sep2012

Onthulling monument Lancaster R5552

Op zaterdag 15 september werd er in Middelharnis, op het eiland Goeree-Overflakkee, een plaquete onthuild voor de bemanning van de Lancaster bommenwerper R5552. Hierbij waren vier van de zeven families van de bemanningsleden bij aanwezig, alsmede een aantal hoogwaardigheidsbekleders van diverse ambassades. Het monument is een initiatief van Stichting WO2GO, die al meerdere soortgelijke monumenten in de regio heeft neergezet. Uw reporter was aanwezig voor een fotoverslag.

Lees meer

jul2012

Oorlogsmonument bij Assen vernield

Onbekenden hebben vorige week een oorlogsmonument bij Assen, dat herinnert aan een neergestorte Britse bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog, zwaar beschadigd. Het vliegtuig met de gebroken vleugel, een belangrijk bestanddeel van het monument, is met bruut geweld van de rest van het monument gescheiden.

Lees meer