Grid Lijst Kaart

Gerelateerde artikelen

  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 26 februari 2004

Patton, George

George Smith Patton jr. werd op 11 november 1885 in San GabriŽl geboren en was een telg van een rijke Californische familie. Al op vrij jonge leeftijd had hij de intentie om op een of andere manier een held te worden. Hij luisterde vaak naar de verhalen over zijn grootouders die in diverse oorlogen hadden gevochten en las vanaf 12-jarige leeftijd menig boek over klassieke oorlogvoering en veldslagen. Tijdens zijn schooljaren op de Stephen Cutter Clarkís Classical School in Pasadena ontplooide hij zich ook tot een atleet en won voor zijn school dan ook menige prijs. Na zijn schooljaren was het de bedoeling dat hij naar West Point zou gaan, maar omdat er op dat moment geen plaats meer was, ging hij naar het Militaire Instituut van Virginia. In 1904 kreeg hij echter alsnog een schrijven van West Point dat hij werd toegelaten. In 1909 behaalde hij met de rang van 2e luitenant op de militaire academie van West Point uiteindelijk zijn diploma. In 26 mei 1910 trouwde hij met Beatrice Ayer, die hij op West Point had leren kennen en een jaar later komt hun dochter ter wereld, Beatrice Patton jr.

  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 6 november 2013

Montgomery, Bernard

Field Marshal Bernard Montgomery is niet onomstreden. Aan de ene kant was hij degene die eind 1942 het Duitse Afrikakorps versloeg en zo het geschonden Britse blazoen weer wat kleur gaf. Ook was hij altijd zeer begaan met het lot van zijn soldaten. Aan de andere kant stond hij bekend als egocentrisch, tactloos en beledigend, vooral tegenover de Amerikanen. Ook was hij de bedenker van de desastreus verlopen operatie Market Garden. Walter Bedell-Smith, de stafchef van Dwight Eisenhower gedurende de oorlog, zei tegen hem: "You may be great to serve under, but you sure are hell to serve over."

  • Artikel door Frank van der Drift
  • Geplaatst op 3 april 2003

Operatie Bodyguard, misleiding t.b.v. Overlord

Tijdens de Conferentie van Teheran in november 1943 werd door de grote drie (Roosevelt, Churchill en Stalin) een plan goedgekeurd waardoor Duitsland misleid zou worden over de plaats, tijdstip en de middelen van de toekomstige landing in NormandiŽ, genaamd operatie Overlord. Een vijand op het verkeerde been zetten is altijd een vast onderdeel van een aanvals- of verdedigingsplan, maar nog nooit was dit zo massaal en met zo veel succes uitgevoerd als de misleidingsacties voor de landing in NormandiŽ.

Gerelateerde personen

Eisenhower, Dwight David* 14 oktober 1890
Ü 28 maart 1969

meer
Hube, Hans Valentin* 29 oktober 1890
Ü 21 april 1944

meer
Montgomery, Bernard Law "Monty"* 17 november 1887
Ü 24 maart 1976

meer
Patton, George Smith Jr.* 11 november 1885
Ü 21 december 1945

meer
Senger und Etterlin, von, Fridolin* 4 september 1891
Ü 9 januari 1963

meer