TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!
George Patton
  • Artikel door Hans Molier
  • Geplaatst op 26 februari 2004

George Patton

George Smith Patton jr. werd op 11 november 1885 geboren in San Gabriel, CaliforniŽ. Hij onderscheidde zich al tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 8 november 1942 voerde hij het bevel over de westelijke troepen gedurende operatie Torch, in Juli 1943 was hij commandant van het U.S. 7th Army tijdens operatie Husky. Hij kwam op 1 augustus 1944 in Frankrijk aan als commendant van het U.S. 3rd Army en stak daarmee op 22 maart 1945 de Rijn over.
Hij overleed op 21 december 1945 aan de gevolgen van een auto ongeval op 9 december.
Hij werd begraven op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Hamm in Luxemburg.

Bernard Montgomery
  • Artikel door Wesley Dankers
  • Geplaatst op 6 november 2013

Bernard Montgomery

Field Marshal Bernard Montgomery is niet onomstreden. Aan de ene kant was hij degene die eind 1942 het Duitse Afrikakorps versloeg en zo het geschonden Britse blazoen weer wat kleur gaf. Ook was hij altijd zeer begaan met het lot van zijn soldaten. Aan de andere kant stond hij bekend als egocentrisch, tactloos en beledigend, vooral tegenover de Amerikanen. Ook was hij de bedenker van de desastreus verlopen operatie Market Garden. Walter Bedell-Smith, de stafchef van Dwight Eisenhower gedurende de oorlog, zei tegen hem: "You may be great to serve under, but you sure are hell to serve over."

Operatie Bodyguard, misleiding t.b.v. Overlord
  • Artikel door Frank van der Drift
  • Geplaatst op 3 april 2003

Operatie Bodyguard, misleiding t.b.v. Overlord

Tijdens de Conferentie van Teheran in november 1943 werd door de grote drie (Roosevelt, Churchill en Stalin) een plan goedgekeurd waardoor Duitsland misleid zou worden over de plaats, tijdstip en de middelen van de toekomstige landing in NormandiŽ, genaamd operatie Overlord. Een vijand op het verkeerde been zetten is altijd een vast onderdeel van een aanvals- of verdedigingsplan, maar nog nooit was dit zo massaal en met zo veel succes uitgevoerd als de misleidingsacties voor de landing in NormandiŽ.

Grid Lijst Kaart

Gerelateerde personen

Hube, Hans-Valentin (Generaloberst)* 29 oktober 1890
Ü 21 april 1944

meer
Patton, George Smith Jr.* 11 november 1885
Ü 21 december 1945

meer
Senger und Etterlin, von, Fridolin* 4 september 1891
Ü 9 januari 1963

meer