TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschiedenis

Toelichting:
Het Directorium Centraal Orgaan vormde een samenstelling van de aanschaffende autoriteiten. Het telde 6 leden, te weten:
a. De Directeur-voorzitter, die de vergaderingen leidde en het contact onderhield met de aanschaffende autoriteiten, die niet in het Directorium waren opgenomen, zoals: Geniecommissie (voor het geniematerieel), Directeur van de Etappen- en Verkeersdienst (D.E.V., voor het motormaterieel), Chemie Nederland en Chef van de Militaire Farmaceutische Dienst (voor het farmaceutische, geneeskundig en veterinair materieel), Intendancecommissie (voor het intendancematerieel).
b. Het Hoofd van de IVe Afdeling A van het Departement van Defensie, vertegenwoordigd de Marine-bedrijven en de Centrale Aanschaffings- en Voorlichtingsdienst Marine.
c. Directeur van het Luchtvaartbedrijf, tevens Directeur van het Luchtvaartmaterieel.
d. Directeur der Artillerie-Inrichtingen (D.A.I.), die zorgde voor de aanschaffing en fabricage van het D.M.L.-materieel met de fabrieken Hembrug en Delft, de Laboratoria en de T.A.Vo.-afdelingen (Technische Aanschaffing en Voorlichting), die voor verschillende onderwerpen ingesteld waren.
e. Directeur voor het Materieel der Landmacht, die de beherende autoriteit was van al het bij het leger ingedeelde materiaal, naast wapens van de luchtmacht. De D.M.L. was ook vertegenwoordiger van de O.L.Z. in het Directorium.
f. De D.C.O. met het secretariaat als kern van het Directorium.

Definitielijst

Artillerie
Verzamelnaam voor krijgswerktuigen waarmee men projectielen afschiet. De moderne term artillerie duidt in het algemeen geschut aan, waarvan de schootsafstanden en kalibers boven bepaalde grenzen vallen. Met artillerie duidt men ook een legeronderdeel aan dat zich voornamelijk van geschut bedient.

Kaderlijst

Grid Lijst
 
NaamRangRol
Groothoff, ir. A.BurgerDirecteurvoorzitter