TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschiedenis

Toelichting:
Het Centraal Grondstoffenbureau voor de Weermacht was op 11 september 1939 opgericht als onderdeel van het Centraal Orgaan voor de voorziening in de behoeften van de Weermacht.
Het bureau, dat voor de D.C.O. het dagelijkse contact onderhield met de Rijksbureaus van het Departement van Economische Zaken en hen steunde in de taak op dit gebied regelend op te treden.
Het zorgde voor verschepingen en vergunningen van de buitenlandse bestellingen, een en ander met behulp van de buitenlandse vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan, die in de voornaamste Europese staten en in Amerika aanwezig waren.
Het behandelde handelspolitieke aangelegenheden in overleg met Buitenlandse en Economische Zaken.
Het C.G.W. bestond uit twee afdelingen, n.l. het eigenlijke Grondstoffenbureau en het Bemiddelingsbureau voor buitenlandse aangelegenheden.
Deze verdeling was ontstaan ten gevolge van de uitbreiding van de taak van het C.G.W. door verschillende opdrachten.
Doordat de taak van het eigenlijke grondstoffenbureau gedeeltelijk in handen was gebleven van, of overgenomen was door de Opnemingsinstanties van het C.O.W. en door vertegenwoordigers van de minister van Defensie in de Rijksbureaus (veelal dezelfde persoon), was het C.G.W. meer en meer van het grondstoffenterrein verwijderd en gegroeid in de richting van een bemiddelingsbureau voor buitenlandse aangelegenheden. Voor deze buitenlandse aangelegenheden stond het C.G.W. rechtstreeks ten dienste van het Directorium.