TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschiedenis

Toelichting:
Het Bureau Economische Verdedigingsvoorbereiding van het Departement van Economische Zaken stond onder leiding van G.J. Teppema, hoofd van de Afdeling Nijverheid van genoemd departement.
Dit bureau had tot taak het voorbereiden en treffen van maatregelen, welke nodig werden geacht om het binnenlandse productieapparaat zo goed mogelijk te doen aanpassen aan de sterk veranderde omstandigheden in tijden van oorlog; maatregelen die ten doel hadden de in tijden van oorlog onvermijdelijke stagnatie in het voortbrengingsproces tot het minimale te beperken.
Voor elke bedrijfstak werden kernen voor uitvoerende bureaus ingesteld, die voorbereidingen troffen om in tijd van nood de betreffende maatregelen te kunnen uitvoeren. Als voorbeelden noemen we de kernbureaus voor vloeibare brandstoffen, steenkool, verband- en geneesmiddelen, leer en schoenen, textielproducten, ijzer en staal, chemische producten enz.
Elk kernbureau was samengesteld uit ambtenaren van Defensie, Economische Zaken, of andere erbij betrokken departementen en verder vertegenwoordigers van de betreffende bedrijfstak. De taak was het ontwerpen van productie- en distributieplannen, de voorbereiding van de administratieve en controlerende werkzaamheden, evenals van de organisatie welke de omvangrijke werkzaamheden in onvoorziene omstandigheden moest opvangen.