TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geschiedenis

Toelichting:
Het Centraal Distributiekantoor had tot taak de uitvoering van de maatregelen krachtens de Distributiewet 1939 en de Prijsopdrijving- en Hamsterwet 1939, zoals die door de minister van Economische Zaken aan dit kantoor werden opgedragen.
Het kantoor was gevestigd aan de Bezuidenhoutseweg 107-111 te 's-Gravenhage.

Algemene leiding:
Administrateur, hoofd van de Afdeling Middenstand: Dr. W.L. Groeneveld Meijer.

Dagelijkse leiding:
Referendaris bij het Departement van Economische Zaken: S. de Hoo.

Inspecties van de Distributiedienst.

De inspecties hadden tot taak het behandelen van alle organisatorische vraagstukken binnen haar ressort.
- Inspectie Noord, te Leeuwarden.
- Inspectie Oost, te Hengelo.
- Inspectie Zuid, te 's-Hertogenbosch.
- Inspectie West, te Alkmaar.

N.B. Amsterdam, Rotterdam, 's-Gravenhage, Haarlem en Utrecht ressorteerden rechtstreeks onder het Centraal Distributiekantoor.

Op 28 augustus 1939 werd de Algemene Mobilisatie afgekondigd. Twaalf Rijksbureaus voor grondstoffendistributie werden in werking gesteld, verzameld in het Centraal Distributiekantoor.
Het Centraal Distributiekantoor werd ingesteld op 30 augustus 1939 en werd belast met de distributie van levensmiddelen voor de bevolking in oorlogstijd.

Definitielijst

Mobilisatie
Een leger in staat van oorlog brengen, dus eigenlijk de overgang van vredestoestand naar oorlogstoestand. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd op 29 augustus 1939.