Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kubanschild

Het Kuban schild is op 20-09-1943 ingesteld door Hitler, om de verdedigers die vanaf 01-02-1943 het Kuban bruggenhoofd verdedigden te onderscheiden.

Na de vernietiging van het Duitse 6e leger in Stalingrad, werden de Duitse troepen in het zuiden van Rusland steeds verder uit de Kaukasus gedreven in de richting van het Kuban gebied. Hitler stond erop dat het Kuban gebied tegen elke prijs verdedigd moest worden. Dit was niet alleen om een route voor de terugtrekkende eenheden over de straat van Kerch naar het Krim gebied open te houden, maar ook om vanuit dit gebied later een nieuw offensief de Kaukasus in te lanceren. Hierdoor werd er een verdedigingslinie gecreëerd tussen de Zee van Azov in het noorden en de Russische marine havenstad Noworossijsk in het zuiden. Dit gebied werd vanaf 12-02-1943 tot 04-09-1943 in alle hevigheid verdedigd, zodat alle terugtrekkende eenheden één voor één naar het Krim gebied konden ontkomen. Op 04-09-1943 kwam de order om alle verdedigende Duitse en Roemeense troepen terug te trekken over de straat van Kerch naar het Krim gebied, aangezien het bruggenhoofd onhoudbaar geworden was. Deze evacuatie was op 09-10-1943 voltooid en vanaf deze datum was het Kuban gebied weer in Russische handen. Ter ere van de hevige Duitse tegenstand, zijn de plaatsnamen waren de belangrijkste verdedigingsgevechten hadden plaats gevonden, in het schild ontwerp opgenomen. Dit waren Lagunen in het noorden, Krymskaja in het midden en Noworossijsk in het zuiden.

Het Kuban schild werd uit plaatstaal geslagen of van zink vervaardigd en werd daarna afgewerkt met een bronzen laag. Het schild heeft een lichte bolle vorm en een holle achterkant. Aan de bovenzijde van het schild bevindt zich een grote typische Wehrmacht adelaar met gespreide vleugels, die een krans van laurierbladeren in zijn klauwen houdt. In het midden van deze krans bevindt zich een vrijstaand hakenkruis. Onder deze adelaar komt het schild ontwerp, dat aan de onderzijde een afgeronde punt heeft. De krans wordt geflankeerd door het jaartal 1943, met links van de krans de ‘19’ en rechts de ‘43’. Onder de krans bevindt zich een langwerpige balk met daarin de tekst ‘KUBAN’. Onder deze balk is een brede zigzag lijn geplaatst, welke de frontlijn van het Kuban bruggenhoofd uitbeeld. Naast deze frontlijn zijn 3 belangrijke plaatsnamen gezet. Bovenin Lagunen, in het midden Krymskaja en onderaan Noworossijsk. Aan de achterzijde zit een ondersteuningsplaat bevestigd door middel van 4 pinnen en tussen deze twee delen in, zit een stuk stof bevestigd. De kleur van deze stof is afhankelijk van in welk legeronderdeel de ontvanger diende, dit kon de Wehrmacht, Luftwaffe of Kriegsmarine zijn. De vorm van dit stuk stof heeft dezelfde vorm als het schild en is aanzienlijk groter dan het schild, zodat het op de linkermouw genaaid kon worden. De ondersteuningsplaat met pinnen werd afgedekt door een stuk stevig bruinrood kleurige papier of door een stuk stof. Dit was om het uniform tegen de pinnen te beschermen. Het was voor de ontvanger ook mogelijk om een kleine speld (9mm) van deze onderscheiding te kopen. Deze speld kon dan worden gedragen op de burger kleding.

Het Kuban schild werd uitgereikt uit naam van Generalfeldmarschall Ewald von Kleist en er zat een standaard onderscheidingsdocument bijgevoegd. Tevens werd de uitreiking in het Soldbuch genoteerd. Het schild werd permanent op de linkermouw gedragen, hierdoor werden er meerdere exemplaren aan de ontvanger uitgereikt. Ook was het voor de ontvanger mogelijk om later nog nieuwe schilden bij te kopen, dit kon bij de officiële LDO winkels. Als de ontvanger meerdere schildonderscheidingen bezat, konden deze onder elkaar gedragen worden met 5mm tussen ruimte.

De criteria voor het ontvangen van deze onderscheiding waren voor de Wehrmacht:

- Dat de ontvanger 60 dagen had gediend binnen het bruggenhoofd.
- Dat de ontvanger had deelgenomen aan één van de grote verdedigingsgevechten.
- Dat de ontvanger gewond was geraakt binnen het bruggenhoofd.

Voor Luftwaffe en Kriegsmarine personeel werd er een gecompliceerd punten systeem gebruikt.

Aulock, von, Andreas Maria Karl* 23 maart 1893
† 23 juni 1968

meer
Bartel, Ewald* 25 april 1910
† 29 mei 1986

meer
Barth, Otto (Generalmajor)* 18 juni 1891
† 3 mei 1963

meer

Bronnen