TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century

Titel:
Soviet Casualties and Combat Losses in the Twentieth Century
ISBN10:
1853672807
ISBN13:
9781853672804
Schrijver:
Krivosheev, G. F.
Druk:
2e druk
Aantal pagina's:
304
Uitgever:
Greenhill Books
Plaats van uitgifte:
Barnsley
Jaar van uitgifte:
1997

Gerelateerd aan

 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 14 februari 2015

Slag om Lenino

De slag om Lenino vond tussen 12 en 13 oktober 1943 plaats en was het eerste grote wapenfeit van de Poolse Strijdkrachten in het Oosten (Polskie Sily Zbrojne na Wschodzie), dat onder direct bevel stond van het Rode Leger. De slag werd een grote mislukking, met vele doden aan beide kanten tot gevolg. Tot aan het uiteenvallen van het Oostblok werd de slag in Polen gezien als een grote overwinning op het fascisme en een bezegeling van de Poolse-Sovjet broederschap. In de huidige geschiedschrijving wordt de slag echter als een zinloos bloedbad omschreven.

 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 6 februari 2014

Slag om de Dukla-pas

De slag om de Dukla-pas (ook bekend als het Dukla-Karpaten Offensief) was een bloedige veldslag die eind 1944 in het zuidoosten van Polen en het noordoosten van Slowakije tussen het Rode Leger en een Duits-Hongaarse troepenmacht plaatsvond. Het Rode Leger lanceerde dit offensief om de Slowaakse Nationale Opstand bij te staan. Zij mislukte hierin, maar wist wel ten koste van grote verliezen het Karpaten-gebied (en de pas) te veroveren en een bruggenhoofd te creëren van waaruit de rest van Slowakije bevrijd kon worden. Toch wordt het Sovjet-offensief gezien als een mislukking, resulterend in een defensieve Duitse overwinning.

 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 14 maart 2013

Beleg van Breslau

Het beleg van Breslau (het huidige Poolse Wroclaw) duurde maar liefst tachtig dagen en werd uitgevochten tussen het Sovjet 6e Leger en het garnizoen van de Festung Breslau. Uiteindelijk zou het Rode Leger er niet in slagen om Breslau daadwerkelijk te veroveren, maar Kommandant der Festung General der Infanterie Hermann Niehoff capituleerde op 6 mei 1945 en droeg de stad aan de Sovjets over. Het beleg van Breslau is de geschiedenis ingegaan als één van de bloedigste slagen uit de Tweede Wereldoorlog, met vele duizenden slachtoffers aan beide zijden. Velen vergelijken de gevechten om en in Breslau met die van Stalingrad.

 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 15 februari 2013

2e Poolse Leger

Het 2e Poolse Leger (Druga Armia Wojska Polskiego of 2. AWP) was een strijdmacht die in 1944 in het bevrijde gedeelte van Polen werd opgericht als onderdeel van het Poolse Volksleger (Ludowe Wojsko Polskie). Het was vanaf januari 1945 betrokken bij gevechten aan het Oostfront, als onderdeel van het Sovjet 1e Wit-Russische Front en vanaf april 1945 als onderdeel van het 1e Oekraïense Front. Het 2e Poolse Leger werd in augustus 1945 ontbonden.

 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 12 december 2012

1e Poolse Leger

Het Eerste Poolse Leger (Pierwsza Armia Wojska Polskiego of Berling’s Leger) was een strijdmacht die in 1944 in de Sovjet-Unie werd opgericht vanuit het al bestaande Poolse 1e Korps, als onderdeel van het Poolse Volksleger (Ludowe Wojsko Polskie). Het Eerste Poolse Leger was tussen 1944 en 1945 betrokken bij gevechten aan het Oostfront, als onderdeel van het Sovjet 1e Wit-Russische Front en in de slotfase van de oorlog het 1e Oekraïense Front.

 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 23 mei 2012

ISU-152 & ISU-122

De ISU-serie (Istrebitelnaja Samokhodnaya Ustanovka: Jacht-zelfrijdende Affuit) is ontsproten uit het succes van het SU-152 gemechaniseerde kanon aan het front en de ontwikkeling van de IS (Iosif Stalin) zware tank. In 1943 werden twee basismodellen ontwikkeld (de ISU-152 en de ISU-122) die beide datzelfde jaar nog in de productie gingen. De ISU-152 en ISU-122 waren bijna identiek aan elkaar en werden ingezet in speciaal gecreëerde zware gemechaniseerde artillerieregimenten om eigen tanks en infanterie vuurondersteuning te verlenen op korte afstand. De ISU-serie bleek een daverend succes en was in het bijzonder effectief tegen vijandelijke tanks, infanterie en steunpunten.

 • Artikel door Kaj Metz
 • Geplaatst op 6 mei 2012

Slag om de Seelower Höhen

De slag om de Seelower Höhen vond plaats tussen 16 en 19 april 1945 als onderdeel van het Seelow-Berlijn offensief (16 april – 2 mei 1945) en werd uitgevochten tussen de ingegraven Duitse Heeresgruppe Weichsel en drie Sovjetfronten. De slag was één van de laatste defensieve veldslagen in de Tweede Wereldoorlog. De Seelower Höhen worden ook wel de ‘poorten van Berlijn’ genoemd omdat de hoogten vanuit het oosten het laatste natuurlijke obstakel vormen richting Berlijn. De slag resulteerde in de omsingeling van de Duitse 9. Armee en de wanhoopsslag bij Halbe in mei 1945.