TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Allied Tanks of the Second World War

Titel: Allied Tanks of the Second World War
Schrijver: Michael Green
Uitgever: Pen & Sword Military
Uitgebracht: 2017
Pagina's: 208
ISBN: 9781473866775
Omschrijving:

Militair expert Michael Green schreef een boek over geallieerde tanks uit de Tweede Wereldoorlog, getiteld 'Allied Tanks of the Second World War' waarin de belangrijkste geallieerde tanks besproken worden.

De Pen and Sword Military series (Images of War) staan bekend om de vele unieke afbeeldingen. Dit boek vormt geen uitzondering. Na een korte introductie en dankwoord wordt stilgestaan bij verschillende tankmodellen van Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en de Sovjet-Unie. Lichte, middelzware en zware tanks worden in vier hoofdstukken besproken. Van elke tank worden duidelijke foto's getoond waarbij korte, informatieve teksten aan bod komen. Het eenvoudige taalgebruik zorgt voor veel leesgemak. Het is duidelijk dat genoemd boek geschikt is voor een breed publiek: geen gebruik is gemaakt van complex vakjargon. Dat maakt het lezen van dit boek gemakkelijk. De informatieve teksten gaan in op ontwikkelingsgeschiedenis, inzet en specificaties van tanks waarbij niet uitputtend wordt ingegaan op ťťn van genoemde aspecten.

De meest bekende geallieerde tanks zoals de M3 Lee/Grant, M4 Sherman, T-34, KV-1, Kv-2 Is-1 model 1943 en IS-2 model 1944 worden allen besproken. Duidelijk wordt dat de M3 Lee slechts een 'tussenoplossing' was voordat een krachtige nieuwe, met een in een koepel 75mm kanon bewapende tank kon worden geproduceerd (M4 Sherman). De revolutionaire Sovjet T-34 tank had schuin pantser waardoor Wehrmacht eenheden verrast werden. Geen enkele lichte of middelzware Duitse tank kon in 1941 het pantser van T-34 tot op lange afstand betrouwbaar doorboren. De KV zware tanks waren Sovjettanks die ingezet werden vanaf 1941 tegen Duitse troepen. Zeer goed bewapend en gepantserd gingen die tanks de strijd aan met relatief slecht bewapende en gepantserde lichte en middelzware Duitse tanks. Pas in 1942 waren de Duitsers in staat een antwoord op T-34 en KV te produceren: de PzKpfw VI Tiger. De Sovjet Iosef Stalin tanks (IS) waren ontworpen om genoemde Duitse tank en zijn opvolger, de nog zwaardere PzKpfw VIb KŲnigstiger, tot op lange afstand te vernietigen. In het boek komt kort een groot nadeel van de Stalin-tanks aan bod: de trage vuursnelheid door de zware, tweedelige munitie.

Ook minder bekende tanks komen aan bod. Interessant fotomateriaal wordt getoond van de Sovjet T-35 zware tank, een 'landschip' met meerdere kanonnen. Ook Sovjetprototypes zijn afgebeeld, zoals de SMK en de in (relatief) kleine aantallen geproduceerde T-44 middelzware tank. Ook de opvolger van de Iosef Stalin 2 (IS-2 model 1944), de Iosef Stalin 3 (IS-3 model 1945), wordt kort besproken. Vergeleken met andere boeken over tanks weet dit boek tekst en afbeeldingen te combineren tot ťťn overzichtelijk, leesbaar geheel. Wellicht wordt te weinig gedetailleerde informatie gegeven voor de specialist, maar de afbeeldingen maken veel goed. Als aanvulling op boeken over de militaire en politieke historie van de Tweede Wereldoorlog is 'Allied Tanks of the Second World War' het aanschaffen waard!

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
06-05-2017
Laatst gewijzigd:
09-05-2017
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen