Sherman M4 Medium Tank: The War Machines

Titel:Sherman M4 Medium Tank: The War Machines
Schrijver:Christopher, J.
Uitgever:Amberley Publishing
Uitgebracht:2014
Pagina's:140
Taal:Engels
ISBN:9781445638591
Omschrijving:

De M4 Sherman-tank is een iconisch symbool van de geallieerde overwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog. De M4 Sherman was een middelzware tank en het 'werkpaard' van de geallieerden tussen 1942 en 1945. Bewapend met een kort 75mm Gun M3 wapen was de tank in staat de meeste Duitse lichte en middelzware tanks uit te schakelen. De publicatie gaat in op de ontwikkelingsgeschiedenis, de inzet en de technische aspecten van de M4 Sherman-tank waarbij de voorgangers zoals de middelzware M3 'Lee' ook behandeld wordt.

De ontwikkelingsmotivatie voor de M4 Sherman was het gegeven dat de Duitsers veel sterke tanks hadden waarvan sommige modellen met korte 75mm kanonnen bewapend waren. De Amerikanen hadden in de jaren dertig amper tanks en ontwikkelden lichte modellen zoals de M2 lichte tank (die met veel machinegeweren was bewapend). De Duitse overwinningen in Europa zorgden ervoor dat de noodzaak voor een eigen sterke (middelzware) tank door de Amerikanen werd ingezien. Het te ontwikkelen voertuig moest een 75mm kanon krijgen om het merendeel van de vijandelijke tanks aan te kunnen. Als 'tussenoplossing' ontwikkelden Amerikaanse ingenieurs de M3 Lee. Een tank die meerdere koepels had en waarin in een kazemat (sponson) een 75mm kanon (M2) gemonteerd was. Omdat er nog geen geschikte koepel was ontwikkeld om een 75mm wapen te kunnen dragen werd de M3 Lee geproduceerd. Als tijdelijke oplossing was de M3 Lee capabel om de in Noord-Afrika aanwezige Duitse Panzerkampfwagen II, III en IV uit te schakelen. Een groot nadeel van de Lee was het feit dat geen hoofdkoepel met krachtige 75mm bewapening aanwezig was: het voertuig moest gedraaid worden om met de hoofdbewapening op doelen te schieten (ook had het voertuig een hoog silhouet). Een voordeel was de veelvoud aan bewapeningsopties (onder andere een 37mm kanon in een kleine koepel en machinegeweren).

De 128 pagina's tellende publicatie geeft een kort overzicht van al die aspecten en gaat vervolgens in op de M4 Sherman-tank. De M4 Sherman moest in grote aantallen geproduceerd kunnen worden en bruggen moesten het voertuig kunnen dragen. In 1942 te Noord-Afrika bewees de M4 dat het in staat was grote vuurkracht af te leveren en gepantserde doelen te vernietigen. Vanaf 1944 bleek echter dat de M4 Sherman-tank eigenlijk beter gepantserd en bewapend moest worden, wilde het de strijd tegen zwaardere Duitse tanks kunnen overleven. De in kleine aantallen beschikbare Duitse Panzerkampfwagen V 'Panther' (PzKpfw V Panther) en VI 'Tiger' (PzKpfw VI Tiger) waren zeer goed gepantserd en bewapend en waren frontaal nagenoeg onkwetsbaar voor het 75mm M4 Sherman-vuur. De Panther en Tiger-tanks waren tevens voorzien van goede richtvizieren (Zeiss). Hetgeen een aanzienlijk grote doeltreffendheid als gevolg had. Het al in ontwikkeling zijnde 76mm kanon voor de Sherman-tank was later in sommige modellen gemonteerd om die Duitse tanks aan de voorkant met een kans van slagen uit te schakelen. De grote aantallen van de M4 Sherman-tank zorgden ervoor dat het voertuig geschikt was als verbeterplatform voor verschillende speciale voertuigen zoals heggensnijders, mijnenvegers en vlammenwerpers. De grote productieaantallen (49.234 tot 50.000 stuks) van de M4 Sherman-tank zorgden er met name voor dat de Duitse tankmacht op de grond verslagen kon worden (nog afgezien van de problemen aan Duitse kant: tekort aan benzine, tekort aan reserveonderdelen, technische problemen, etc.).

'Sherman M4 Medium Tank: The War Machines' is een beknopt verhaal van de iconische M4 Sherman-tank. Een tank die niet uitblonk in antitankvuurkracht of bepantsering, maar wel in productieaantallen, productie eenvoud, onderhoud, betrouwbaarheid en upgradepotentieel. De M4 Sherman was een tank die gezien de situatie van de oorlog in Europa (transportmogelijkheden) in grote aantallen geleverd kon worden. Voor sommige tankbemanningen van de M4 Sherman was het voertuig echter niet zo sterk vanwege de matige bewapening en redelijk slechte bepantsering (vergeleken met de vanaf 1944 aanwezige Duitse tanks: Panther en Tiger). De publicatie weet voor iedereen een goed overzicht te geven van de belangrijkste aspecten van de historie van de M4 Sherman-tank tijdens de Tweede Wereldoorlog!

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
04-05-2019
Laatst gewijzigd:
05-05-2019

Afbeeldingen