TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Past & Present - 1st Airborne Market Garden 1944

Titel:1st Airborne Market Garden 1944
Schrijver:Forty, S. & Timmermans, T.
Uitgever:Casemate Publishers
Uitgebracht:2017
Pagina's:64
Taal:Engels
ISBN:9781612005409
Omschrijving:

De feiten rond operatie Market Garden zijn vrij algemeen bekend. Het was een groot geallieerd offensief in september 1944. De operatie werd gekenmerkt door een grote inzet van luchtlandingstroepen met als doel bruggen op strategisch gelegen plekken tussen Eindhoven en Arnhem te veroveren.

Eťn van de luchtlandingsdivisies die deelnam aan de luchtlandingen was de Britse 1st Airborne Division. De 1st Airborne Division was voor het laatst in actie gekomen tijdens een amfibische aanval op Taranto op 9 september 1943, als onderdeel van de invasie van ItaliŽ, operatie Slapstick. Hierna was ze teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk en werd ze in reserve gehouden tijdens de slag om NormandiŽ waarna ze in september 1944 een leidende rol in operatie Market Garden, de geallieerde poging om de Siegfriedlinie te omzeilen en het Ruhrgebied binnen te gaan.

Na negen dagen van felle gevechten had 1st Airborne 8.000 man verloren rond Arnhem toen de overlevenden zich over de Nederrijn in veiligheid terugtrokken. Tijdens de Slag om Arnhem was het doel om, onder leiding van Lt-Col John Frost, de Rijnbrug te bezetten tot het grondleger zou arriveren. Echter de divisie ondervond meer tegenstand dan verwacht waardoor ze slechts de noordelijke oprit van "de brug te ver" enkele dagen wist te behouden.

Net als andere delen in deze serie "Past & Present" (in het Nederlands uitgegeven als "Toen & Nu) reconstrueert "1st Airborne Market Garden 1944" historische veldslagen tijdens operatie Market Garden door middel van fotografie in combinatie met een duidelijke maar beknopte tekst.

Zoals andere delen in deze serie is ook deze publicatie een interessante toevoeging aan de serie boeken die reeds geschreven zijn over dit onderwerp. Een groot aantal historische en hedendaagse fotoís geeft een goed beeld van de situatie toen en nu. De toegevoegde informatie leest prettig en is duidelijk. Wel moet worden vermeld dat "1st Airborne Market Garden 1944" geen nieuwe feiten of inzichten bevat. Dat is ook niet de bedoeling van het boekje. Het kan daarentegen goed dienen als excursiegids. Net als andere delen uit deze serie bevat het tevens informatie over monumenten en museums.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
15-09-2019
Laatst gewijzigd:
12-10-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd aan