TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  De Britse 1st Airborne Division werd het meest bekend vanwege haar aandeel tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Onderdelen werden echter al ingezet tijdens de raid op Bruneval in februari 1942 (2nd Parachute Battalion), in Noord Afrika in november 1942 (1st Parachute Brigade), SiciliŽ in juli 1943 (1st Airborne Division) en in ItaliŽ in september 1943 (1st Airborne Division). In mei 1945 werd de divisie voor het laatst ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen† de 1st Parachute Brigade naar Noorwegen werd gezonden om toe te zien op de Duitse overgave aldaar. Op 26 augustus 1945 werd de divisie opgeheven.


  Bron: Wilco Vermeer collection

  Definitielijst

  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  raid
  Snelle militaire overval in vijandelijk gebied.

  Geschiedenis

  Ontstaan

  Na de geslaagde Duitse luchtlandingsoperatie in Nederland in mei 1940, gaf de Britse premier Winston Churchill aan het War Office de opdracht te onderzoeken of het mogelijk was een parachutisten eenheid op te richten. Op 21 juni 1940 werd op de vliegbasis Ringway het Central Landing Establishment opgericht. Op deze faciliteit werden militairen opgeleid tot parachutist. Rond diezelfde periode werd door het Ministry of Aircraft Production, aan General Aircraft Ltd. de opdracht gegeven een zweefvliegtuig te ontwikkelen, resulterend in de fabricatie van de General Aircraft Hotspur, een zweefvliegtuig dat acht militairen kon vervoeren. Hier opvolgend ging men zich te Ringway tevens bezig houden met de opleiding voor aanvallen met zweefvliegtuigen.

  Het No. 2 Commando werd aangewezen voor deze opleiding en begon op 22 juni 1940 aan een parachutisten opleiding. Op 21 november 1940 werd No. 2 Commando omgevormd tot 11th Special Air Service Battalion. Op dat moment had deze eenheid een Parachute Wing, gespecialiseerd in parachutespringen, en een Glider Wing, gespecialiseerd in landingen met zweefvliegtuigen.

  Op 10 februari 1941 werd het 11th Special Air Service Battalion voor het eerst operationeel ingezet voor Operatie Colossus, de aanval op een aquaduct bij Calitri in Zuid-ItaliŽ. Doel van deze operatie was het verstoren van de watertoevoer naar grote delen van ItaliŽ en zo invloed uit te oefenen op de operationele mogelijkheden van het Italiaanse leger bij de invasie in AlbaniŽ. Hoewel alle leden van het aanvalsteam krijgsgevangen werden genomen, op 1 omgekomen militair na, wist men het aquaduct op te blazen. De eenheid wist zo aan te tonen dat para droppings achter vijandelijke linies succes konden hebben. Het resultaat was dat het War Office besloot tot de oprichting van een Parachute Regiment. Op 31 mei 1941 werd een memorandum daartoe goedgekeurd, waarbij werd besloten dat de Britse Airborne Forces, zouden gaan bestaan uit twee Parachute Brigades, ťťn in Engeland en ťťn in het Midden Oosten, en dat er een Glider Force diende te worden geformeerd bestaande uit 10.000 manschappen.

  Doorontwikkeling

  De restanten van het 11th Special Air Service Battalion, werden omgevormd tot 1st Parachute Battalion. Een 2nd Parachute Battalion en een 3rd Parachute Battalion werden geformeerd. Deze drie eenheden werden ondergebracht bij de 1st Parachute Brigade, onder bevel van Brigadier Richard Nelson Gale.

  In oktober 1941 werd Major General Frederick Browning aangesteld als Commander Parachute and Airborne Troops en kreeg de opdracht tot de doorontwikkeling van de Airborne troepen en tot het formeren van een hoofdkwartier. Op 10 oktober 1941 volgde de formatie van de 1st Airlanding Brigade door omvorming van de, speciaal voor oorlogvoering in bergen opgerichte 31st Independant Infantry Brigade Group, onder bevel van Brigadier George F. Hopkinson. De 1st Airlanding Brigade bestond uit het 1st Battalion Border Regiment, het 2nd Battalion South Staffordshire Regiment, het 2nd Battalion Oxford and Bucks Light Infantry en het 1st Battalion Royal Ulster Rifles.


  Major General Frederick Browning. Bron: Imperial War Museum, IWM TR 174

  1st Airborne Division

  Eind 1941 werd het hoofdkwartier van Browning omgevormd tot Headquarters 1st Airborne Division. Op 27 februari 1942 werd Company C, 2nd Parachute Battalion ingezet tijdens operatie Biting, veelal bekend onder de naam de Bruneval Raid. Het doel hierbij was de vernietiging van de Duitse WŁrzburg radar bij Bruneval. De operatie was een compleet succes.

  Browning had ondertussen zijn visie op luchtlandingsaanvallen, lerend van Operatie Colossus, doorontwikkeld en opteerde voor inzet van zijn divisie bij grote operaties en niet bij commando achtige kleinere operaties, die veelal tot opoffering van de ingezette troepen zouden leiden. Hiermee wist hij toestemming te krijgen voor de oprichting van een derde brigade. In juli 1942 werd hiertoe de 2nd Parachute Brigade geformeerd, onder bevel van Brigadier Ernest Down. Deze brigade kreeg het al geformeerde 4th Parachute Battalion en twee omgevormde infanterie bataljons, het 5th (Scottish) Parachute Battalion dat was ontstaan uit het 7th Battalion Queen's Own Cameron Highlanders, en het 6th (Royal Welch) Parachute Battalion, geformeerd vanuit het 10th Battalion Royal Welch Fusiliers.

  In november 1942 kwam hier nog eens een 3rd Parachute Brigade bij, bestaande uit het 7th (Light Infantry) Parachute Battalion (voorheen 10th Battalion Somerset Light Infantry), het 8th (Midlands) Parachute Battalion (voorheen 13th Battalion Royal Warwickshire Regiment) en het 9th (Eastern and Home Counties) Parachute Battalion (voorheen 10th Battalion Essex Regiment). De 1st Parachute Brigade, werd rond dezelfde tijd tijdelijk uit de 1st Airborne Division verwijderd om als best getrainde eenheid, deel te nemen aan Operatie Torch, de landingen in Noord Afrika in november 1942.

  Inzet

  Brigadier George F. Hopkinson werd in april 1943 bevorderd tot Major General en kreeg toen het bevel over de 1st Airborne Division. De divisie vertrok naar TunesiŽ om de worden ingezet in het Middellandse Zeegebied. De 3rd Parachute Brigade, tezamen met twee onderdelen van de 1st Airlanding Brigade, het 2nd Battalion Oxford and Bucks Light Infantry en het 1st Battalion Royal Ulster Rifles, bleven in Engeland achter. Zij zouden de basis gaan vormen voor de nieuw op te richten 6th Airborne Division.

  Aangekomen in TunesiŽ, werd de 1st Airborne Division aangevuld met de 4th Parachute Brigade, welke in 1942 in het Midden Oosten was geformeerd. Deze bestond uit het 156th Parachute Battalion, het 10th (Sussex) Parachute Battalion en het 11th Parachute Battalion. In het Middellandse Zeegebied nam de 1st Airborne Division deel aan luchtlandingen tijdens de invasie van SiciliŽ en bij de invasie van ItaliŽ bij Taranto. In ItaliŽ ging het bevel van de divisie over naar Major General Ernest Down, nadat Hopkinson om het leven was gekomen. In december 1943 trok de divisie terug naar Engeland, waarbij de 2nd Parachute Brigade in ItaliŽ werd achtergelaten als eenheid met onafhankelijke status.

  Aangekomenen in Engeland, kreeg Major General Roy Urquhart het bevel over de divisie nadat Down werd overgeplaatst naar India voor de formatie van de 44th Indian Airborne Division. In september 1944 werd de 1st Airborne Division weer operationeel ingezet tijdens Operatie Market Garden. Hierbij werd de divisie versterkt met de 1st (Polish) Independent Parachute Brigade. Na het debacle tijdens de gevechten bij Arnhem, was de divisie gereduceerd tot minder dan 2200 manschappen en werd de zwaar gehavende 4th Parachute Brigade opgeheven. In mei 1945 werd de divisie, hoewel nog steeds niet op volle sterkte, naar Noorwegen gezonden om toe te zien op de Duitse capitulatie aldaar. Na voltooiing van haar opdracht keerde de divisie terug naar Engeland, waar het op 26 augustus 1945 werd opgeheven. Gedurende haar bestaan maakte de 1st Airborne Division voornamelijk deel uit van het Britse I Airborne Corps

  Definitielijst

  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
  capitulatie
  Overeenkomst tussen strijdende partijen met betrekking tot de overgave van een land of leger.
  divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  infanterie
  Het voetvolk van een leger (infanterist).
  invasie
  Gewapende inval.
  operatie Biting
  Overval op het Duitse radarpeilstation bij Bruneval te Frankrijk op 27 februari 1942.
  Operatie Colossus
  Operatie die plaatsvond op 10 februari 1941 in Zuid ItaliŽ. Het doel van deze operatie was het veroveren van een aquaduct in de plaats Tragino. De operatie werd uitgevoerd door 39 man van het 11de SAS bataljon.
  Operatie Torch
  Geallieerde amfibische landingen in Marokko en Algerije op 8 November 1942. Voorgaande namen van Torch zijn (zie) Gymnast en Super-Gymnast.
  radar
  Engelse afkorting met als betekenis: Radio Detection And Ranging. Systeem voor het met elektromagnetische golven vaststellen van de aanwezigheid, afstand, snelheid en richting van voorwerpen als schepen, vliegtuigen, enz.
  Raid
  Snelle militaire overval in vijandelijk gebied.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.
  WŁrzburg
  Duitse korte afstandsrader. Werd gebruikt voor de sturing van zoeklichten, FLAK en het begeleiden van nachtjagers.

  Bevelstructuur

  1st Airborne Division bevelstructuur

  Commanding Officer:

  Major General Frederick Browning
  Major General George F. Hopkinson
  Major General Ernest Down
  Major General Roy Urquhart
  3 november 1941 - april 1943
  april 1943 - 9 september 1943
  9 september 1943 - 1944
  1944

  GSO 1 (Operations):


  Lieutenant-Colonel Charles Mackenzie
  1944

  GSO 2 (Air):


  Major David Madden
  1944

  GSO 2 (Intelligence):


  Major Hugh Maguire
  1944

  Commander Royal Artillery:


  Lieutenant-Colonel Robert Loder-Symonds
  1944

  Commander Royal Engineers:


  Lieutenant-Colonel Eddie Myers
  1944

  Commander Royal Electrical and Mechanical Engineers:


  Captain A. F. Ewens
  1944

  Commander Royal Army Service Corps:


  Lieutenant-Colonel Michael Packe
  1944

  Assistant Adjutant and Quartermaster-General:


  Lieutenant-Colonel Henry Preston
  1944

  Assistant Director of Medical Services:


  Colonel Graeme Warrack
  1944

  Assistant Director of Ordnance Services:


  Lieutenant-Colonel Gerald Mobbs
  1944

  Assistant Provost Marshal:


  Major O. P. Haig
  1944

  Defence Platoon:


  Lieutenant A. D. Butterworth
  1944

  Divisional Troops:


  1st Airborne Divisional Signals
  1st (Airborne) Divisional Ordnance Field Park, Royal Amry Service Corps
  1st (Airborne) Divisional Workshops, Royal Electrical and Mechanical Engineers Workshop
  1st Airborne Reconnaissance Squadron
  1st Airborne Division, Provost Company, Royal Military Police
  1st Airlanding Light Regiment, Royal Artillery
  1st Forward (Airborne) Observation Unit, Royal Artillery
  9th (Airborne) Field Company, Royal Engineers
  21st Independent Parachute Company Army Air Corps
  89th Field Security Section, Intelligence Corps
  93rd Company, Royal Army Service Corps
  163rd Field Ambulance, Royal Army Service Corps
  250th (Airborne) Light Composite Company, Royal Army Service Corps
  261st (Airborne) Field Park Company, Royal Engineers  Roy Urquhart in september 1944 bij Hotel Hartenstein, Oosterbeek. Bron: Imperial War Museum IWM BU 1136

  Definitielijst

  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Organisatiestructuur

  Naast de bevelstructuur en de Divisional Troops bestond de 1st Airborne Division uit diverse eenheden georganiseerd binnen een aantal Brigades. Daarnaast waren er gedurende verschillende perioden bepaalde eenheden aan de 1st Airborne Division toegevoegd.

  1st Airborne Division, samenstelling:

  1st Parachute Brigade
  september 1941 - 4 mei 1945
  2nd Parachute Brigade
  juli 1942 - december 1943
  3rd Parachute Brigade
  7 november 1942 - april 1943
  4th Parachute Brigade
  juni 1943 - oktober 1944
  1st Airlanding Brigade
  10 oktober 1941 - 26 augustus 1945

  Toegevoegde eenheden:

  1st (Polish) Independent Parachute Brigade
  17 september 1944 - 25 september 1944
  1st Wing, Glider Pilot Regiment

  2nd Wing, Glider Pilot Regiment

  Dutch Liaison Mission (No.2 (Dutch) Troop, No.10 (Inter-Allied) Commando)
  17 september 1944 - 25 september 1944
  No. 6080 Light Warning Unit, RAF
  17 september 1944 - 25 september 1944
  No. 6341 Light Warning Unit, RAF
  17 september 1944 - 25 september 1944
  US Air Support Signals Team, 306th Fighter Control Squadron
  17 september 1944 - 25 september 1944
  GHQ Signal Liaison Regiment Detachment 'Phantom'
  17 september 1944 - 25 september 1944
  Jedburgh Team
  17 september 1944 - 25 september 1944
  Public Relations Team
  17 september 1944 - 25 september 1944


  Definitielijst

  Brigade
  Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.

  Gerelateerde bezienswaardigheden