TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

United States Tanks & Tank Destroyers of the Second World War

Titel:United States Tanks & Tank Destroyers of the Second World War
Schrijver:Green, M.
Uitgever:Pen and Sword
Uitgebracht:2021
Pagina's:272
Taal:Engels
ISBN:9781526787477
Omschrijving:

Het boek 'United States Tanks & Tank Destroyers of the Second World War' bestaat uit 6 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandeld een bepaald type tank of voertuig. Uitgebreid wordt ingegaan op de aantallen geproduceerde tanks en de verschillende varianten. Afhankelijk van het type wordt ook soms besproken hoe het op het slagveld presteerde en hoe bepaalde commandanten of tanksoldaten erover dachten. Ieder hoofdstuk eindigt met een aantal fotoís over de besproken voertuigen, waarbij zowel de binnen- als buitenkant wordt getoond.

Het boek begint met een hoofdstuk over lichte tanks in de serie M2. Slechts 36 van deze voertuigen zouden in de Stille Oceaan ingezet worden tijdens de slag om Guadalcanal. Het volgende hoofdstuk gaat over M3 Medium tanks. Dit type tanks, ook bekend onder de naam M3 Stuart, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebruikt. Deze tanks werden aanvankelijk ingezet om slag te leveren met andere tanks, maar al snel bleek dat zij hiervoor te licht bewapend en te licht bepantserd waren. De rest van de oorlog werden ze enkel gebruikt voor verkenningsmissies of om vuursteun te geven.

De volgende twee hoofdstukken gaan over de M4 tanks, algemeen bekend als de Sherman tanks. Het eerste hoofdstuk gaat over de M4 tanks in het begin van de Tweede Wereldoorlog en een ander hoofdstuk betreft ontwikkelingen later in de oorlog. De M4 Sherman was ook de meest gebruikte Amerikaanse tank, die verschillende specialistische variaties had. Zij vormen eigenlijk de sterren van het boek, maar dat is gezien hun brede inzet ook niet onverwacht.

Amerikaanse tankjagers vormen het vijfde hoofdstuk. De tankjagers hebben een gecompliceerde geschiedenis en het zou beter zijn geweest om dit hoofdstuk in een eigen boek apart te behandelen. De tankjagers hebben in hun korte, turbulente geschiedenis vijf soorten voertuigen in hun arsenaal gehad en de manier waarop het verwerkt is in dit hoofdstuk is soms wat simplistisch.

Het laatste hoofdstuk gaat over de Amerikaanse zware tank: de M26. Deze tank, bekend onder de naam Pershing, kreeg later nog een verbeterde versie, de Super Pershing, maar was te kort in de oorlog om een serieuze impact te hebben. De Super Pershing was bedoeld als tegenstander voor de Duitse Tiger en Panther tanks, waar de M4 Sherman niet goed tegen opgewassen was.

In het boek merk je duidelijk het enthousiasme van de auteur voor zijn onderwerp en de passie waarmee hij vertelt over de verschillende types. De tanks staan centraal en worden uitgebreid besproken. Ieder type komt aan bod, zelfs tanks die enkel in experimentele fases zijn gebleven.

Op sommige vlakken is het boek wat kort door de bocht. Er wordt verteld dat er een keuze is gemaakt voor een bepaald ontwerp of dat een bepaald aspect doorslaggevend is geweest om voor een specifiek model te kiezen, maar er wordt niet ingegaan over waarom dat aspect doorslaggevend is geweest of welke afwegingen er zijn gemaakt. Andere uitspraken zou ik iets genuanceerder brengen.

Voor wie een begin wil maken met zich verdiepen in Amerikaanse tanks is dit boek ideaal. Allerlei tanks komen aan bod en worden kort behandeld. Aan de hand daarvan kan de lezer dan zelf kiezen waar hij of zij zich verder in zou willen verdiepen.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Samuel de Korte
Geplaatst op:
03-11-2021
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen