TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

"Nieuwe" foto van de Veestraatbrug in Helmond

Al een aantal jaren doe ik onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Helmond. Je bent dan altijd op zoek naar nieuw materiaal dat nog niet bekend is in de Helmondse geschiedschrijving. Dit kan van alles zijn; dagboeken, brieven of foto's.

De laatste jaren worden er steeds meer dagboeken of herinneringen van Britse militairen uitgebracht. Omdat Helmond een 'rest centre' was, kwamen er veel militairen door Helmond heen. Velen verbleven tijdelijk bij Helmondse gezinnen. Welke eenheden precies in Helmond verbleven zal door de enorme omvang helaas nooit duidelijk worden. Ik ben dan ook altijd op zoek naar nieuwe verhalen. Je kunt alleen niet op voorhand weten of er iets over Helmond in staat. Menig boek werd gekocht waar de schrijver qua eenheid in Helmond had moeten zitten, maar net met verlof naar Brussel was of gewond in een ziekenhuis lag. Gelukkig is het ook wel eens raak. Zoals met 'My War Diary' van Captain Gainsford. Gainsford's zoon gaf het dagboek van zijn vader een aantal jaren geleden in boekvorm uit.

Gainsford was onderdeel van de bevoorradingstroepen van de 11th Armoured Division. Hij kwam als zodanig na de bevrijding geregeld in Helmond. Hij maakte af en toe een foto met een rolletje dat hij voor 20 sigaretten in Helmond kocht. Eťn van de foto's werd gemaakt in Helmond:

Veestraatbrug in Helmond, wanneer de foto precies gemaakt is is onbekend. Bron: Tim Gainsford.

Wanneer deze foto van de Veestraatbrug gemaakt werd is niet helemaal duidelijk. Interessant is vooral dat er al een nieuwe brug ligt op de oude resten van de opgeblazen brug. Achter deze brug hadden de Britten namelijk een tijdelijke Baileybrug over het kanaal gelegd. Deze is hier al weg, of wordt aan het gezicht onttrokken. De voetgangersbrug op de voorgrond heeft de hele oorlog overleefd.

Wat vooral interessant is zijn de bordjes bij de brug. Hat en Club zijn twee bevoorradingsroutes, maar de andere bordjes zijn van eenheden in en om de stad. Op de onderste twee staan een aantal tekens, namelijk een stierenkop in een driehoek, deze verwijst naar de 79th Armoured Division. Daarnaast staan er twee (groene) driehoeken op elkaar, verwijzend naar de 31st Tank Brigade van deze divisie en twee nummers; 990 en 993. De eerste verwijst naar het hoofdkwartier van de 31st Tank Brigade. De tweede naar het 141st Regiment Royal Armoured Corps, die haar hoofdkwartier in Aarle-Rixtel had. De aanwezigheid van deze eenheden doet vermoeden dat de foto in oktober 1944 genomen is. Bovenaan nog een bordje met 136; deze verwijst naar de Ordnance Field Park van de 31st Tank Brigade.

Op de achtergrond zien we aan de linkerkant nog een deel van de textielfabriek van Raymakers staan en aan de rechterkant de Diddens en van Asten. De foto geeft een mooie momentopname van de oorlog in Helmond.

Heeft u nu zelf nog brieven, dagboeken, foto's of andere stukken die aan de Helmondse oorlogstijd herinneren? Neem dan contact met ons op!

My War Diary
From Normandy into Hitler's Reich
ISBN: 9781503388925
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
My War Diary

De huidige Veestraatbrug in Helmond. Bron: Jeroen Koppes.

Gebruikte bron(nen)