TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag onthulling straatnaamborden voor verzetsstrijders

Op vrijdag 25 juni 2021 zijn in Lunteren en Ederveen straatnaambordjes onthuld voor verzetstrijders uit de gemeente Ede die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. De oorlogsgeschiedenis van de omgekomen mannen werd hierbij op beide locaties verteld gevolgd door een toespraak door Burgemeester Verhulst.

In Lunteren is aan de Dorpsstraat het bord van het Gebroeders van der Mheenplantsoen onthuld door een zus van de Henk en Wim van de Mheen. Henk en Wim waren actief bij o.a. operatie Pegasus 1 en wapendroppings. Zij zijn beiden bij Dodewaard om het leven gekomen.In Ederveen heet het plantsoen bij het bevrijdingsmonument nu het Gerard Lambertplantsoen. Gerard was al vroeg in de oorlog betrokken bij het verzet, o.a. voor de hulp aan onderduikers. Later was ook hij betrokken bij operatie Pegasus 1 en Wapendroppings. Vlak voor het eind van de oorlog is hij gevangen genomen en in Villa Eekhorst, vlakbij SD hoofdkwartier de Wormshoef, gemarteld en geŽxecuteerd. Voor villa Eekhorst ligt een gedenksteen met zijn naam. Het straatnaambordje voor Gerard werd onthuld door een neef van hem.De drie verzetstrijders liggen begraven in het mausoleum te Ede.Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Tracesofwar, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 25-06-2021 18:58:39