TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mausoleum Paasberg Ede

Het Mausoleum op de Paasberg, vlakbij het Gemeentehuis van Ede, kan beschouwd worden als een aparte oorlogsbegraafplaats omdat het niet is verbonden met een andere begraafplaats en er verzetslieden begraven liggen.

Op het mausoleum zijn 44 platen met de naam en de geboorte- en overlijdensdatum van verzetslieden uit Ede ingemetseld. 30 verzetslieden liggen hier ook daadwerkelijk begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Fedor de Vries
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 5), Arjan Vrieze (3, 4)

Gerelateerde boeken

Luchtalarm op de Veluwe
Arnhem, ooggetuigenverslagen van de slag om Arnhem
Operatie Pegasus

52.043688, 5.678585

Fotoverslag Herdenking Mausoleum en bloemlegging op de begraafplaats Ede

sep2019

Fotoverslag Herdenking Mausoleum en bloemlegging op de begraafplaats Ede

Op de maandagochtend na het weekend van de herdenkingen van de Slag om Arnhem, is er al jaren een korte plechtigheid bij het Mausoleum in Ede. In het mausoleum liggen dertig verzetsstrijders begraven. Het verzet heeft in de periode na de Slag om Arnhem en grote rol gespeeld om ondergedoken Airbornes het helpen. Dit was zeer gevaarlijk werk. De opkomst op maandag 23 september 2019 was zeer groot. Bij de herdenking waren de Arnhem veteranen John Jeffries and Sam Kendrick aanwezig. De ceremonie werd geleid door een Britse en een Nederlandse geestelijke. Burgemeester Verhulst hield een toespraak.

Lees meer

Lees meer (3)