TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dagboek Niessen: 24 september 1944 in Helmond

Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Mimosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.

Zondag 24 september. Om 8 uur even naar huis. Behalve de reeds vermelde vernielingen 2 treffers in het huis van Van Asten, de EDAH op de Markt, 2 bij Ebben, veel scherven tegen Van Hooff. Groot gat in de Lambertustoren op de hoogte van de wachtplaats, treffer naast v.d. Burgt, Luifel van 'de Luts' Apotheek van Hoeck, Promper. W. v.d. Sommen, hier lagen in de gang 3 doode Duitschers, naar men zegt uit de toren, boven het kerkportaal de 2 torentjes en een gat in de groote toren, Schulte, dak van de Louw. Verder groote glasschade bij Leloup en v.d. Broek, bij Van Dun nog niet en bij ons ook niet.

De honden te eten gegeven en toen met het vleesch weer terug. Ik nog boodschappen in de stad. Behalve nu en dan wat schieten zeer rustig. Men zegt 17 dooden en gewonden. 5 Duitschers zouden aan de overzijde door burgers zijn gedood. Het is een rare tijd. Een geloop om brood, geen melk, vele mensen zitten nog in de schuilkelders. Bij Noijen ook geplunderd. Men zegt 30.000 dooden in Nijmegen en Arnhem ligt plat. Om 8 uur zouden de Engelschen hier zijn?? 7 uur veel gedreun. Rustige nacht.

Schade aan De Luts, de oudste woning van Helmond. Foto: Fotoarchief Jeroen Koppes.

Gebruikte bron(nen)