TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Inkwartiering in Helmond - Laagveld 20

Helmond werd op 25 september 1944 bevrijd door Britse troepen. Al heel snel veranderde de stad in een rest centre, een legerplaats met onderhoudstroepen waar man en materieel konden uitrusten en opknappen. Hiervoor was ruimte nodig, veel ruimte. Scholen en andere openbare gebouwen werden gevorderd, maar ook particulieren kregen met inkwartiering te maken. De stad keerde vergoedingen uit. Dat kon oplopen tot 1,25 gulden als er een officier in een bed bleef slapen. Gewone soldaten die niet in een bed terecht konden leverden slecht 20 cent per nacht op.1

Laagveld 20. Foto: Archief Jeroen Koppes.

Laagveld 20 was in de oorlog een boerderij van Frits Raijmakers. Er waren in die tijd nog niet heel veel woningen gebouwd in de straat. Het gebied tegen het park De Warande was nog niet zo volgebouwd als het nu is. Ook de buurt de Zwanenbeemd bestond nog niet. Veel was weiland.

Wat er vlak na de bevrijding wel kwam was een vliegveld. Niet het vliegveld B.86 Helmond aan de andere kant van de stad, maar een klein vliegveldje voor verkenningsvliegtuigjes. Door de Britten werd het een ALG genoemd, een Advanced Landing Ground.2 Het werd gebruikt voor Austin vliegtuigen die dienst deden als koeriers en verkenners voor het hoofdkwartier van Generaal Dempsey dat in die dagen in Helmond was gevestigd.

Het vliegveldje kwam te liggen tegenover de villa van Van de Kimmenade, Aarle-Rixtelseweg 25. Op 29 september landde in de oorlog de eerste Austins op het vliegveldje. Het betrof "C" flight van het No. 658 Squadron.3 Officieren werden ondergebracht in een villa aan de Aarle-Rixtelseweg. Een zestal militairen werden ingekwartierd in bovengenoemde boerderij aan het Laagveld. Aldaar werd ook een eetkamer en een keuken voor de eenheid ingericht.

Luchtfoto van 21 maart 1945. Foto: Archief Jeroen Koppes.

Op een luchtfoto is de situatie goed te zien; de boerderij bij punt 1, Villa Van de Kimmenade bij punt 2 en de landingsbaan van het vliegveld is nog net door de bewolking heen te zien bij punt 3. De weg van boven naar beneden, links van het midden, is de Aarle-Rixtelseweg, helemaal aan de rechterkant is de Zuid-Willemsvaart te zien.

Notes
1 Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, 11004 Gemeentebestuur Helmond, 1942-1967, 598 Inkwartiering geallieerde strijdkrachten - Declaraties.
2 National Archives, AIR 27-2183-5 No. 658 Squadron.
3 WILDEKAMP, R. e.a., Oorlogsvliegvelden van Gemert Bakel Helmond, pagina 55 e.v.

Meer over inkwartiering in Helmond

Gebruikte bron(nen)