TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage onthullingen nieuwe Airborne monumenten

Tijdens de herdenkingsperiode van de Slag om Arnhem in september 2022, zijn er drie nieuwe monumenten onthuld. Met dit beeldverslag willen we hier wat uitgebreider bij stilstaan:

Monument voor kapitein Raymond Harold Stevens


Dit monument is onthuld op donderdag 15 september. Kapitein Raymond Harold Stevens van de 1st (Airborne) Forward Observer Unit Royal Artillery, was verbonden aan HQ156 Parachute Battalion. Tijdens de gevechten in de perimeter in Oosterbeek raakte hij gewond. Het lukte hem om naar de kelder van het huis aan De La Reijweg nr 13 te vluchten. Hier is hij op 24 september 1944 aan zijn verwondingen overleden. Kapitein Stevens is in eerste instantie in de tuin van het huis begraven en later overgebracht naar de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Het monument was een initiatief van Karel Riksen, de eigenaar van het huis, en het werd onthuld door familieleden van Raymond Stevens.













Monument voor het Glider Pilot Regiment

Dit monument is onthuld op vrijdag 16 september te Wolfheze. Het staat naast het Glider landmark. Ramon de Heer en Frans Ammerlaan zijn jaren bezig geweest om deze grote wens van de laatste veteranen van het Glider Pilot Regiment in vervulling te laten gaan. Het monument werd onthuld door burgemeester Agnes Schaap en kinderburgemeester Thom Eerens van de gemeente Renkum.



















Monument voor de bemanning van Short Stirling EF298

Dit monument is onthuld op vrijdag 16 september op land goed Quadenoord in de gemeente Renkum. De Stirling werd op 23 september 1944 tijdens een bevoorradingsvlucht voor de Airborne divisie getroffen door FLAK. Bij de crash iets ten noorden van het monument, kwamen alle bemanningsleden en de air despatchers om het leven. Het monument is een initiatief van Paul Brooker, neef van boordwerktuigkundige Richard Bond. Aan de ene zijde van het monument staat de tekst in het Nederlands. Aan de andere zijde in het Engels.








Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Tracesofwar, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 24-09-2022 15:31:18